Шта предвиђа упутство у случају да је неки ученик заражен ковидом

Да ли ће епидемија коронавируса утицати на почетак школске године?

324
Foto: Pixabay

Настава у свим основним и средњим школама кренуће како је планирано 1. септембра, одељења се неће делити, а ђаци и наставници неће морати да носе маске. Епидемија вируса корона неће утицати на почетак школске године. Дозвољено је да се организују излети, екскурзије, настава у природи.


Ту одлуку донео је Тим за школе.

У обавештењу основним и средњим школама наведено је да Тим за школе апелује на ученике, запослене, као и на родитеље да у случају појаве повишене температуре, малаксалости, кашља не долазе у школу.

Препоручује се свима да доследно примењују прописане опште мере и мере личне заштите од инфекције како у школи, тако и ван ње.

„Посебно се препоручује осетљивим особама са повећаним ризиком од тежих форми болести примена заштитне маске у ситуацијама масовних окупљања у затвореном простору без могућег одржавања растојања (јавни превоз, школске приредбе)“, наведено је у обавештењу намењеном школама које је Министарство просвете објавило на свом сајту.

Упутства за школe

Управа школе и наставници добили су јасна упутства да уколико се током боравка у школи код ученика појаве симптоми болести који могу указати на ковид, одмах о томе обавесте родитеља (или другог законског заступника) да би преузео дете и одвео га код лекара.

„До момента доласка родитеља или старатеља, ученик треба да буде у посебној просторији под надзором неког од запослених у школи и притом ученик и запослени треба да носе маску. Уколико се током боравка у школи код запосленог појаве симптоми, запослени је дужан да одмах стави маску и да напусти школу ради одласка на преглед код лекара“, стоји у обавештењу.

Сугеришу и да се током прве две наставне недеље у школи у оквиру редовних часова са ученицима разговара на тему пандемије и заштите од заражавања и преношења вируса корона.

„Извођење наставе у природи, излета, екскурзија и других путовања ученика у школама је могуће, у складу са постојећом правилницима и годишњим планом рада установе. Није неопходно захтевати податке о учесталости болести ни на територији одакле ученици полазе нити у месту где ће боравити током извођења наведених активности. Установа је у обавези да предузме следеће мерепревенције пре поласка на путовање – прикупљање изјаве родитељима да ученици немају, нити су имали претходних седам дана симптоме инфекције, да нису лечени у истом периоду од ковида и да међу члановима уже породице није било случајева ковида. Такође, неоходно је обезбеђење здравствемног надзора од стране лекара током путовања дужег од једног дана, ради благовременог откривања евентуалних симптома и знакова инфекције“, наводи се.

Школе о зараженима обавештавају Министарство

Директори се обавезују да на недељном нивоу обавештавају Министарство просвете о броју заражених ученика и наставника. Први извештај у обавези су да пошаљу у среду 7. септембра.

Такође се обавезују да се у случају наглог пораста броја заражених запослених и ученика обрате се надлежном заводу за јавно здравље и школској управи, ради доношења одлуке о евентуалној промени организације рада.

Још један састанак Тима за школе одржаће се непосредно пред почетак школске године, 31. августа.

Подсећају и на санитарно-хигијенске мере и то редовно прање руку сапуном и водом, дезинфекцију руку, редовно чишћење и проветравање школских учеоница, али и соба у ученичким и студентским домовима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here