За четвртаке нови обавезни предмет Дигитални свет

У делу Обавезни предмети, поред Физичког и здравственог васпитања, додаје се и предмет Дигитални свет

206
Фото: Canva

Министар просвете потписао је Правилник о допуни Правилника о програму наставе и учења за четврти разред основног образовања и васпитања, где се у делу Обавезни предмети, поред Физичког и здравственог васпитања, додаје и предмет Дигитални свет.


Правилник који је потписао министар Бранко Ружић, ступио је на снагу у петак, када је и објављен у Службеном гласнику, а примењиваће се од школске 2023-2024. године.

Међу циљевима овог правилника су развијање дигиталне компетенције ученика неопходне за безбедну и правилну употребу дигиталних уређаја за учење, комуникацију, сарадњу и развијање основа алгоритамског начина размишљања. Такође, кроз области дигитално друштво, учиће се о безбедном коришћењу дигиталних уређаја.

Ученици ће се учити селектовању и основном форматирању текста (величина и боја слова, подебљавање, искошавање и подвлачење текста). Такође, задатак ће бити и селектовање, копирање/исецање и лепљење текста, уметање слике у текст, додавање оквира, позиционирање слике у односу на текск, као и креирање и уређивање текстова за познату публику.

Међу задацима су и претраживање Интернета (пробрани елементи напредне претраге), израда или прилагођавање графике у складу с темом, као и креирање текстуалног документа који садржи слике.

По завршетку разреда ученик ће бити у стању да промени величину и боју текста, подебља га, искоси и подвуче у програму за обраду текста; исече, копира и налепи исечени/копирани текст на одговарајуће место у програму за обраду текста, уметне слику у текст, дода јој оквир и позиционира је на жељени начин у односу на текст у програму за обраду текста, активно учествује у наставном пројекту чији продукт представља граматички коректан текстуални документ, намењен познатој публици који садржи слике са текстуалним објашњењима и информације које су пронађене на интернету; активно учествује у наставном пројекту којим се промовише безбедно и одговорно понашање приликом коришћења интернета; сарађује с осталим члановима групе у свим фазама пројектног задатка, пише у Правилнику.

Осим тога, научиће да вреднује своју улогу у групи при изради пројектног задатка и активности из свог задужења, утврди шта је резултат извршавања датог једноставног алгоритма који садржи понављање и гранање, уочи и исправи грешку у једноставном алгоритму који садржи понављање и гранање.

Једноставно речено, учиће се не само о основама програмирања, већ и квалитетној употреби Интернета у циљу научног претраживања података, одвајања релевантних извора од полуинформација, основама дизајна, креирања текстова и обраде фотографија за сајтове и друге тематке целине, намењене разним апликацијама, али и основама безбедности и заштите података.

Наставник је у планирању, припреми и остваривању наставе и учења аутономан. За сваки час треба планирати и припремити средства и начине провере остварености пројектованих исхода, а Правилником се наводе препоруке на које све начине наставник може да одговори на ове задатке и представи основе дигиталног понашања свим ученицима.

Како ће то изгледати у пракси, када знамо да већина деце још у предшколском добу уме сјајно да барата мобилним телефонима, остаје да се види.

Поглед на садржај предмета указује на то да ће деца бити учена како да од простог примаоца садржаја постану његови активни корисници, али и творци, чему, као држава која нуди озбиљан проценат ИТ стручњака разних профила, треба да тежимо.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here