Држава ће исплатити додатних 15 милијарди динара пољопривредницима

До краја недеље исплата за сунцокрет

Foto: Pixabay

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је да не постоји пољопривредни произвођач који је добио решење за субвенције у прошлој години, а да није добио новац. Што се тиче исплате субвенција, она је за РТС рекла да правно-формално држава нема обавезу за 2022. годину.


„Пуно се манипулисало претходних дана да сам обећала да ће свима бити исплаћено. Ја сам рекла да ће сва средства бити потрошена у 2022. години – 99,84 одсто буџета је искоришћено, односно 99,8 процената субвенција је исплаћено“, прецизирала је Танасковићева.

Потврдила је да постоје пољопривредници који су аплицирали за субвенције које су прошле године објављене и спроведене, а нису добили средства. То је, како каже, око 15 милијарди динара, од којих је за директна плаћања дуг око шест милијарди динара. То је 15 одсто захтева који нису исплаћени, и ти произвођачи нису ни добили решења. Средства су, истиче она, обезбеђена и њима ће бити исплаћено и тих 15 милијарди динара.

„До 3. фебруара, до краја недеље, биће у потпуности исплаћен сунцокрет који се обрађује, а 6. фебруара ћемо пустити млеко за четврти квартал, и онда ћемо исплатити ових 15 милијарди у смислу обраде захтева“, прецизирала је министарка.

Поновила је да је то није био дуг државе, да су те захтеве унели у систем и обрађиваће се решења.

Министарка је навела и да је око 22.000 пољопривредника узело свој ИД број, што је први корак у е-Аграру.

Пољопривредни произвођачи могу да иду у било коју филијалу поште, пољопривредну стручну службу, где ће добити одговоре на свако питање у вези са том платформом. Уз личну карту, за неколико минута добиће електронске податке који ће им касније служити када се буду регистровали као пољопривредни произвођачи.

„Идеја је да пољопривредни произвођач транспарентно зна за шта је аплицирао од субвенција у овој години, и да ће та средства у истој години и добити. То је идеја е-Аграра, а све друго што радимо је да би се све убрзало и да им помогнемо“, обијаснила је Танасковићев.

Указала је да пољопривредници тренутно дају 89 различитих података на различитим захтевима, и да са е-Аграром тога неће бити.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here