Емил Руман: „Сетва иде добро с обзиром на услове“ (ВИДЕО)

Непожњевена соја и значајан број житних сејалица у октобру, слика је која одавно није виђена у атарима Пивница

ФОТО: РТВ / Скриншот

ПИВНИЦЕ – Лоши резултати у производњи кукуруза, а нарочито соје допринели су, да се ове јесени, пшеница на наше оранице враћа на велика врата. Процене су да ће хлебно жито заузети око 650 000 хектара.


Непожњевена соја и значајан број житних сејалица у октобру, слика је која одавно није виђена у атрима Пивница. Оба случаја говоре о незапамћеној суши која је јасно показала колико је важан удео озимих стрнина у сетвеној структури. У пољима радна атмосфера, користи се сваки сат лепог времена као би се хлебно жито посејало на време.

На пољима ОЗЗ „Агроном“ поштују се сви принципи добре пољопривредне праксе. Иако се сеје пшеница, висока цена енергената није омела подривање земљишта, разбијен је плужни ђон, потом је уследило орање и проход сетвоспремача. Сетву коначно прате идеални временски услови, како агрономи кажу тврда постељица, а мек прекривач.

Осим употребе декларисаног семена, за добар старт, скупа ђубрива нарочито ове јесени, требало би применити на основу резултата ахрохемијске анализе земљишта. Стручњаци напомињу да је са климатским променама и пшеница постала захтевна култура, те да се без примене пуне агротехнике не могу очекивати високи приноси.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here