Клацкалица са ценама житарица на светским берзама

Крај седмице донео је пад цена

668
Фото: Pexels

Тржиште житарица је на клацкалици. У четвртак, 30. марта, објављен је извештај Европске комисије у којем је означено да ће коначне залихе пшенице у Европској унији на крају године бити веће.


Количина ће се повећати са 16,6 на 18,6 милиона тона. Очекује се да ће европски принос пшеници у 2023. години порасти на 138,4 милиона тона. Истовремено, прогнозе нису ружичасте када је светски принос у питању. Предвиђа се пад од 14 милиона тона због мањег приноса у Русији, али ова земља има велике залихе од прошле године.

Трговци се повлаче из Русије, али ће и даље вршити испоруке

Цене житарица на светском тржишту су ове седмице расле и достигле највиши ниво од средине марта. Разлога је много. Највећи утицај је имала вест о повлачењу два велика трговца житом „Царгилла“ и „Виттера“ из Русије, који су изразили намеру да престану са извозом у наредној финансијској години. Каргил ће наставити даљу испоруку из руских лука, јер сматра како ово повлачење неће утицати на извозне капацитете Русије.

Инфраструктуру ће преузети руске компаније. Све су учесталији протести пољопривредника у Румунији, Бугарској и Пољској против неограниченог увоза пољопривредних производа из Украјине. Изнети су захтеви да се тај увоз ограничи, посебно када су у питању житарице. На домаћим тржиштима ових држава цене житарица су енормно пале без обзира на повећања на светском и европском тржишту. Истовремено Русија намерава да повећа своје резерве.

Крајем седмице пад цена житарица

На паришком МАТИФ-у пшеница је у четвртак завршила са 4,50 евра мањом ценом и износила 261,75 евра/т. У петак се наставио благи пад и до закључена овог текста је пала на 260,50 евра/т.

За тону кукуруза је требало издвојити 257,50 евра. Уљана репица је у петак показала раст, након пада у четвртак. За мајски уговор требало је издвојити 472,25 евра/т.

Јуче су цене пшенице, кукуруза и соје су расле на чикашком ЦБоТ-у највише због потражње из Кине. Међутим, дан је донео прекрет и пад. Цена пшенице се зауставила на 233,22 евра/т, док је кукуруз коштао 234,45 евра/т. За тону соје цена је била 496,76 евра.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here