Крај недеље обележили пад цене кукуруза и раст уљане репице

Продуктна берза

Фотo: Pixabay

Европско тржиште није одреаговало на сукобе у црноморском региону, док је америчко тржиште под утицајем извоза, добрих временских услова и очекиваних високих приноса кукуруза у Бразилу.


Тржиште житарица је и даље под различитим притисцима. Након руских напада на украјинске луке на Дунаву цена пшенице је на америчком тржишту скочила за пет одсто, али ова вест није могла да значајно повећа цену на европском тржишту.

„Руси су погодили складишта и силосе за жито, оштетивши скоро 40.000 тона житарица које очекују афричке земље, Кина и Израел“, рекао је украјински министар за инфраструктуру Олександре Кубраков на Телеграму.

С друге стране Руси јављају да су Украјинци напали луку Новоросијск, која је једна од најважнијих руских лука на Црном мору и важан центар за претовар житарица.

Транспорт житарица алтернативним правцима

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган замолио је руског председника Владимира Путина да Русија не предузима мере које би довеле до још веће ескалације сукоба у црноморском региону.

Украјински синдикат трговаца житом УГА повећао је своју прогнозу комбинованог усева житарица и уљарица за Украјину за 2023. за скоро осам милиона метричких тона на 76,8, извештава Реутерс. Жетва ће вероватно обухватити 26,9 милиона тона кукуруза, 20,2 милиона тона пшенице, 5,2 милиона тона јечма, 13,9 милиона тона семена сунцокрета, 3,9 милиона тона уљане репице и 4,8 милиона тона соје. У прогнози би извоз пшенице могао бити 15 милиона тона у 2023/24. у поређењу са 16,8 милиона у 2022/23., а украјинске испоруке кукуруза могле би пасти на 22 милиона тона са 29,5 милиона.

Очекује се да ће велики притисак бити на алтернативне правце извоза и транспорта украјинских производа, првенстено житарица. Транспорт се преусмерава на железницу и луке на Дунаву.

Пада цена кукуруза, али расте уљане репице

Крај седмице на паришком Матифу је обележен даљим падом цене кукуруза. За тону пшенице у септембарским уговорима је треба издвојити 236,75 евра, док је за децембарске уговоре цена 246,25 евра. Цена кукуруза је у паду за скоро пет одсто и износи 214,50 евра/т, док је уљана репица поскупела на 466,50 евра/т због смањеног приноса и кашњења жетве у Европи.

На америчком тржишту је другачија ситуација. На чикашком ЦБоТ-у паду је цена пшеница и данас у 13х је износила 210,43 евра/т. Мања је цена кукуруза и за тону је требало издвојити 172,87 евра. Најмање је пала цена соје на 479,50 евра/т. Према подацима УСДА повећан је извоз соје на 2,72 милиона тона, што је близу највиших трговинских очекивања. Извоз кукуруза је износио мало више од 456.000 тона, а то је близу доње границе трговинских очекивања која се крећу у распону од 350 хиљада до 1,2 милиона тона. Тржиште кукуруза је под јаким утицајем повећане прогнозе за жетву у Бразилу, бољих временских услова у САД-у и Европи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here