Мађарска законом забранила наплату пореза на пољопривредно земљиште, може ли то и Србија?

Може ли то и Србија?

343
Фото: БАП ВЕСТИ

Мађарска је изменама Закона о локалним порезима, које ступају на снагу 1. септембра, забранила наплату пореза на пољопривредно земљиште.


На саму најаву неких локалних самоуправа да би могле да уведу овај намет, како би допуниле буџет, реаговали су мађарска влада и парламент.

„У Мађарској се на пољопривредно земљиште до сада није плаћао порез, али су поједине локалне самоуправе хтеле да уведу овај намет како би допуниле своје приходе. То је изазвало велику побуну пољопривредника, па је влада морала да реагује. Донет је закон који забрањује било којим органима власти да опорезују пољопривредно земљиште, јер је национални интерес да земља буде обрађена и да мађарски пољопривредници буду конкурентни на тржишту, рекао је за РТС представник српске заједнице у парламенту Мађарске Љубомир Алексов.

Како је рекао, то што је Мађарска чланица Европске уније има предности с једне стране, али са друге стране ту важе ригорозна правила која морају да се поштују.

На питање да ли би у Србији могао да се укине порез на пољопривредно земљиште, стручњак за порез Ђерђ Пап каже да би укидање пореза на имовину на пољопривредно земљиште по угледу на Мађарску било неко олакшање.

„Иако тај порез није велики у апсолутном износу, имајући у виду сталне тешкоће индивидуалних пољопривредних произвођача у свом пословању, ипак, би им то, претпостављам, нешто значило“, навео је он.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here