Најљуће папричице на свету узгаја Светлана из Срема

За прераду потребна гас маска и рукавице

Фото: Светлана Глигорић Ранитовић

У сремском селу Никинци Светлана Глигорић Ранитовић гаји љуте папричице између осталих у њеном пластенику расте и каролина рипер – најљућа на свету.


Два милиона сковила

Пре неколико година претражујући интернет открила је чаробни свет љутих папричица, набавила је семе и сада је велики познавалац не само производње него и прераде малих љутих папричица атрактивног изгледа и необичног облика. Од њеног семена, расад произведу професионални расадничари који имају адекватне услове за то, пре свега грејање. Она каже да је ницање дуг процес и некад зна да траје и месец дана, а расађивање у пластенику практикује током априла, преноси Агроклуб.

„Љуте папричице потичу из јужних крајева али могу да успевају и код нас само им треба доста топлоте и воде“, каже саговорница Агроклуба и додаје да има око 80 врста, а између осталих гаји црвену, жуту, браон и у боји сенфа каролину рипер која има око два милиона сковила – што је јединица мере којом се описује љутина у паприкама. Примера ради, наше домаће љуте паприке фефероне имају око 2.000 сковила.

Интересантна је и аји чарапита која води порекло из Перуа, а најмања је паприка на свету.

„Плод је жуте боје веома ситан попут зрна бибера и тежи свега 0,20 грама, зато је тешка за брање, веома је укусна није толико љута обзиром да садржи око 50 000 сковила.“

Посебно посуђе приликом прераде

Све папричице су разнобојне и декоратвне и како каже сремска домаћица лепо их је посматрати и брати али их је тешко прерађивати. Берба не захтева посебне услове, а једино треба водити рачуна да паприка не пукне у руци, те се зато носе заштитне рукавице. Продају се свеже али од њих се може припремати слатко, сос, туршија, могу се сушити и млети, а невероватно оригиналан укус дају када се додају у џем од шљива, или у ајвар. Чак се додаје и приликом печења ракије, а једној девојци за 18. рођендан Глигорић Ранитовић је направила оригиналан букет од ових папричица.

„Када припремам папричице, односно када их отварам и сецкам морам бити веома обазрива због њихове љутине те обавезно ставим рукавице, маску и то не било какву већ праву, војничку“, наглашава саговорница и додаје да то не може да ради унутра, обавезно напољу и да за то има посебно посуђе.

Користи се у малим количинама

Када припрема сос прво кува масу, а онда пасира и осети ту концентрацију љутине. Слатко од љутих папричица, иако делује невероватно, како каже наша саговорница је феноменалан производ који се припрема на исти начин као и од било ког воћа-паприке се исецкају на коцкице дода се шећер, колико паприка толико шећера и то се кува. Добија се слатко-љути производ јединственог укуса, користи се у веома малим количинима тако што се комбинује са месом или најбоље са сиром и прво се осети сладак укус, а одмах затим доминира јак љут укус паприке.

„Пре него што некоме понудим било који производ прво питам да ли је некада пробао љуто и да ли воли такве укусе. Неко једноставно ужива у томе“, каже саговорница Агроклуб и додаје је сува млевена паприка одличан додатак ајвару, уколико неко жели да ајвар буде баш љут додаје малу колчину отприлике на 40 килограма печене, очишћене, млевене паприке довољно је ставити једну и по кашичицу. Исти случај је и са млевеним месом од кога се припремају кобасице.

Обзиром да ово поврће треба користити пажљиво и у веома малим количинама Светлана каже да се још увек није усудила да проба каролину рипер али да се и поред свих мера опреза „ољути“, па руке пеку и жаре без обзира што носи рукавице али је зато како каже циркулација одлична. Зато није случајно што се блаже папичице могу користити за масажу, а наша саговорница спомиње и пример човека који је катар желуца излечио баш њиховом употребом.

„Свако треба да проба, да крене од блажих ка љућим“, каже на крају Светлана и додаје да ће берба у њеном пластенику трајати док темепература не падне испод 10 степени, а да једва чека наредну сезону када ће убацити нове сорте и уживати у дозревању малих љутих разнобојних папричица.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here