Пад цена на Продуктној берзи: Кукуруз 17,5 дин/кг без ПДВ-а

Цене примарних пољопривредних производа забележиле су негативан ценовни тренд.

178
Фото: БАП ВЕСТИ

И ове недеље кукуруз је заузео примарно место у трговању, учествујући у укупном обиму промета са 47 одсто.


На робно – берзанском тржишту укупан обим промета ове недеље износио је 1.598,00 тона робе, 11,22 одсто мање него претходне седмице. Финансијска вредност укупног промета износила је 37.514.220,00 динара, а примарно место у трговању поново је заузео кукуруз. Цене примарних пољопривредних производа забележиле су негативан ценовни тренд. Као и претходне недеље и ове је на тржишту кукуруза била приметна повећана тражња у односу на понуду.

Средином недеље дошло је до краткотрајног повећања активности на страни понуде, да би у петак она поновно била слаба. Тражња је била исказана на паритету ЦПТ лука/купац, а потраживао се и кукуруз до 16 одсто влаге. Кукурузом се трговало по цени од 17,00 до 18,00 дин/кг без ПДВ-а у зависности од анализе на афлатоксин. Пондер цена износила је 17,50 дин/кг без ПДВ-а (19,25 дин/кг са ПДВ-ом), те је у односу на прошлонедељну пондер цену приметан ценовни пад од 1,24 одсто. И ове недеље кукуруз је заузео примарно место у трговању, учествујући у укупном обиму промета са 47 одсто.

Пад цене пшенице од скоро четири одсто

Почетак недеље на тржишту пшенице обележила је слаба активност и на страни понуде и на страни тражње, да би током остатка недеље приметна била повећана тражња у односу на понуду. Потраживала се пшеница различитих параметара квалитета, а купци су показали интересовање и за пшеницу за сточну исхрану. Пшеницом се трговало у ценовном распону од 19,10 до 21,40 дин/кг без ПДВ-а у зависности од параметара квалитета. Пондер цена износила је 19,29 дин/кг без ПДВ-а (21,21 дин/кг са ПДВ-ом), те је приметан негативан тренд цене од 3,18 одсто. Закључен је и један берзански уговор за пшеницу са 13,5 одсто протеина са одложеним плаћањем по цени од 22,00 дин/кг без ПДВ-а.

У укупном обиму промета пшеница је учествовала са 35 одсто. На тржишту сојиног зрна ове седмице није било већих активности, а због ценовног раскорака између понуде и тражње није дошло до закључења берзанских уговора.

Сунцокретова сачма са 33 одсто протеина прометована је ове недеље на јединственом ценовном нивоу од 30,50 дин/кг без ПДВ-а. Када су у питању ђубрива, минерално ђубриво АН било је доминантно у трговању ове седмице, а њиме се трговало у ценовном распону од 35,86 до 36,45 дин/кг без ПДВ-а у зависности од паковања. Ђубриво је у укупном промету учествовало са 10 одсто.

Поново конкуренција европске и црноморске пшенице

После Египта прошле недеље, сада је Алжир расписао тендер, за испоруку у априлу. Поново се очекује оштра конкуренција између европске и црноморске пшенице. Европске житарице су имале користи од слабљења евра према долару, али то није помогло да се заустави преовлађујући притисак снижавања. Тај притисак долази од Чикага и од Црног мора. Након дужег викенда у САД, последњи извештај УСДА остаје тежак за абсорбовање. Што се тиче Русије и Украјине, после празника наставља се њихова међусобна конкуренција.

Алжир је купио између 500.000 и 700.000 т пшенице опционог порекла за априлску испоруку по око 265,50 $/т Ц&Ф. Египат је покренуо тендер за испоруке у другој половини марта. Тунис је поново на тржишту за 150.000 т меке пшенице и 50.000 т дурум пшенице. Алжир такође купује 160.000 т кукуруза и 30.000 т сточног јечма. За јечам, ФранцеАгриМер прогнозира значајан раст крајњих залиха, на 2,11 мил т, што је највиши ниво од 2010. То је углавном због слабог извоза последњих месеци. Крајње залихе кукуруза се очекује да достигну 2,18 мил т, што је за 180.000 т више од прошломесечне процене.

Америчка тржишта су 15. јануара билс затворена због празника (Дан Мартина Лутера Кинга). После извештаја УСДА, фондови су масивно продавали кукуруз и соју, а у мањој мери и пшеницу. Оно што је највише изненадило трговце је корекција навише производње 2023. Поларни хладни талас тренутно погађа САД и могао би да оштети пшеницу у областима без снежног покривача. За сада, ипак, то изгледа није предмет бриге трговаца, који и даље углавном продају.

Раст залиха кукуруза

Раст америчке производње кукуруза и залихе објављене у петак од стране УСДА настављају да доминирају размишљањима, као и раст светских залиха кукуруза. То такође утиче на америчку пшеницу, упркос снижењу крајњих залиха у извештају.

Соја има боље резултате, са врло малим јачањем јуче у Чикагу на затварању. Подаци о америчкој преради соје су такође стигли, са рекордних 195.328 мил бушела, што децембар 2023. чини месецом са највећом прерадом икад. У контрасту према Европи, којој су добродошли нови тендери, америчке цене настављају са падом. То је углавном случај са сојом, где је ситуација у Бразилу и даље предмет дискусија.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here