Силоси пуни пшенице – глодари направили штету на усевима

Због ниске откупне цене, пољопривредници су ове јесени безвољно сејали пшеницу

Фото: Getty images

Пшеницом је ове јесени засејано 625.000 хектара, стотину хиљада хектара мање него лане, подаци су Удружења “Жита Србије“. Силоси су пуни рода, усеви на пољима у добром стању, али их угрожавају глодари, којих је знатно више него претходних година.


Семеном из амбара, Бранко Алимпић из Дреновца, пшеницу је засејао на четири хектара – упола мање него лане. Због ниске цене, овогодишњи род још није продао.

„Једино због плодореда сам морао да сејем. Старо жито нисам пустио, имам око пет вагона, педесет тона. На шта да га пустим, на 18,19 динара, милион сам у губитку“, каже Бранко Алимпић из Дреновца.

Пшенице ће бити довољно

Већина парцела у шабачком крају засејана је ван оптималног рока. Штета од глодара, приметна је на усевима.

„Савет је да се пољопривредници прошетају до својих парцела, најезда је велика, заиста. И морали би да обрате пажњу заиста да се глодари елеминишу са њихових њива, како би се наставил нормално вегетација“, каже Дарко Симић из ПССС Шабац.

Разлога за бригу нема, кажу стручњаци – засејана је површина на нивоу десетогодишњег просека, пшенице ће бити довољно.

Због ниске откупне цене, пољопривредници су ове јесени безвољно сејали пшеницу, и због тога су многи смањили површине под том културом. Већ два месеца, у зависности од квалитета, цена пшенице без ПДВ-а је од 18 динара до 21,5 динар. Хлебно зрно је и на светском тржишту, скоро двоструко јефтиније него годину дана раније.

Принос пшенице рекордан ове године

У Удружењу „Жита Србије“ кажу да је ово друга година заредом са пренетим рекордним залихама.

„У периоду јул – новембар, извезено је нешто више од 490.000 тона пшенице. И брашна прерачунатог на зрно. Дакле, уколико се темпо извоза настави, као претходних месеци, или буде сличан прошлој тржишној години, нас неминовно чека још једна година са рекордним пренесеним залихама“, рекла је Сунчица Савовић, председница Удружења „Жита Србије“.

Принос пшенице ове године био је рекордан – више од 3,4 милиона тона. Домаће потребе су двоструко мање.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here