Сва удружења пољопривредника прихватила предлог Владе (ВИДЕО)

Крај блокада у Србији

257
Извор: Танјуг, Фото: Ненад Михајловић

НОВИ САД, БЕОГРАД – Сва удружења пољопривредника су током вечери прихватила предлог Владе Србије за решење њихових захтева, што значи аутоматски прекид свих протеста и склањање трактора са путева у сваком месту у Србији, речено је Танјугу у влади.


Према сазнањима Танјуга, поред удружења „Стиг“ и групе грађана „Јужни Банат“, који су раније данас прихватили предлог Владе, исти предлог прихватила су касније и остала удружења, попут „Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије“, пољопривредника из Раче, Крагујевца, Новог Сада и свих осталих градова и општина у Србији.

Влада је предложила коначну цену сунцокрета ка пољопривредним произвођачима од 73 динара по килограму, а исплата је договорена до 15. октобра текуће године.

Истим договором, ограничена је маржа посредника на максимум 2,6 динара, док трошак транспорта робе од откупног места до уљаре, сносе саме уљаре.

За дизел гориво влада је предложила подстицај у наредном периоду од 20 динара по литру, за 50 литара по хектару, док ће се премија за млеко за један квартал у 2022. години повећати на 15 динара.

Према данас изнетим и прихваћени предлозима владе, она се обавезала да у наредном периоду, у вези са креирањем мера у сектору сточарства, разговара са сточарима.

Истим документом, пољопривредницима је обезбеђен мораторијум на кредите у периоду од 12 месеци.

Овим је постигнут коначан договор са свим пољопривредницима, чиме је њихов вишедневни протест завршен, а сва пољопривредна механизација биће уклоњена са саобраћајница у току ноћи, речено је Танјугу.

Влада Србије раније је истакла да је задовољна успешним завршетком преговора и да јој је драго да су пољопривредна удружења показали висок степен толеранције, разумевања и солидарности, имајући у виду тешку недељу која је пред Србијом и да су разумели колико је за Србију важно очување унутрашњег мира и стабилности, саопштено је раније данас.

Трактори који су кренули у Београд враћају се кућама

Део пољопривредника који су јуче поподне кренули тракторима из Шумадије ка Влади Србије са намером да протестују, враћају се кућама након што су добили писмену потврду из владе да ће испунити данас постигнут договор о цени сунцокрета.

То је за Танјуг рекао Милан Милошевић из Раче који се са осталим пољопривредницима који су кренули за Београд и зауставили се у Великој Плани када су чули вест да је договор постигнут, и онда одлучили да сачекају потврду из Владе којом им се гарантује да ће договор бити испуњен.

Потврда им стигла електронским путем, а они су кренули назад својим кућама.

„Враћамо се кућама да коначно видимо своје породице. Нећемо да будемо у дуговима и у минусу, ми смо задовољни и кад смо на нули“, казао је Милошевић.

Пољопривредници из Раче Крагујевачке, Лапова и Баточине кренули су данас за Београд магистралним путем преко Смедеревске Паланке и Смедерева, пре него што је постигнут договор у влади о цени сунцокрета, а зауставили су се у Великој Плани, где су чекали да добију писмену потврду о постигнутом договору.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here