Вест из Русије уздрмала тржиште – нови раст цена житарица

Руски амбасадор је после интервјуа изазвао нове поремећаје на тржишту.

Фото: Pixabay

Цене житарица су крајем ове седмице поново порасле. Разлог је интервју за Ројтерс који је дао руски амбасадор при УН у Женеви Генади Гатилов, који је рекао како се Русија спрема да прекине споразум о извозу жита преко лука у Црном мору.


Забринутост Москве да се коридори неће моћи одржати проходним одразила се на светско тржиште.

Ново поскупљење

Вест о могућем затварању црноморских лука резултирала је растом цена пшенице и кукуруза. На паришком МАТИФ-у цене пшенице су порасле за три евра, односно на 356,25 евра по тони.

Кукуруз је поскупео за један евро и требало је издвојити 341,25 евра по тони, док је вредност уљане репице виша за 0,75 евра и износи 633,75 €/т.

Делегација УН ће у недељу наставити преговор о наставку слободних коридора за транспорт, а састанак ће се одржати у Москви.

Амбасадор Гатилов је рекао како постоји могућност да се ускрати подршка овом договору, али да се руска страна не противи испоруци жита. Нагласио је да уговор треба све стране третирати једнако, као и да исто тако буде имплементиран од свих учесника. Он је генералном секретару УН-а уручио писмо с притужбама руске стране на досадашњу имплементацију уговора. Међутим, није желео да открије садржај приговора.

ЦБоТ је пратио дешавања. Децембарски фјучерси за пшеницу су поскупјели незнатно за 0,99 одсто и цена је била 335,21 евра по тони, кукуруз је поскупио за 0,69 одсто 280,86 еура/т.

Цена соје је пала на 524,36 евра по тони. Овас је поскупио за 0,87 одсто и цена је била 287,05 евра по тони.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here