Брескве, шљиве, а сада и краставци – проблем у контроли пестицида или баријера за српску робу

Почеле ванредне контроле

220
Fotografija: Erik Scheel/Pexels

После бресака и шљива које су приликом извоза уништене на граници са Хрватском, у четвртак су краставце под лупу ставили словеначки инспектори због сумње да садржи више средстава за заштиту биља него што је дозвољено. Док неки сумњају у то, домаћа производња има системски проблем са применом заштитних средстава. Други су склонији теорији да су на делу нецаринске баријере за робу из Србије.


Како се правилно користе средства за заштиту биља, пољопривредници би требало да науче после Нове године, до када би требало да буде завршен правилник, најавили су у Министарству пољопривреде.

Сада велики произвођачи воћа и поврћа углавном ангажују инжењере заштите биља, а мали се за савет обраћају стручњацима по потреби.

„Имамо саветовање из пољопривредних апотека, мада и производњу хоћемо да пребацимо на органик“, истиче пољопривредник из Жупе Андреј Радојичић.

Његов колега Вукојица Вукојевић каже да код њега долази саветодавна стручна служба из Крушевца.

„Уколико ми нешто није јасно, ми се консултујемо. То треба да заживи у народу, шире масе да прихвате, јер без тога не вреди производња“, наглашава Вукојевић.

Да производња небезбедне хране не вреди уверио се и произвођач 18 тона краставаца задржаних на словеначкој граници због сумње да садрже више фунгицида „металаксил“ од дозвољеног.

Почеле ванредне контроле, несавесно понашање биће строго кажњено

У Управи за заштиту биља кажу да разумеју борбу пољопривредника да упркос неповољним временским условима обезбеде добар род, али ће несавесно понашање бити строго кажњено.

„Све оно што откријемо и што пронађемо као недозвољено, што је супротно закону, што је супротно одлукама Министарства пољопривреде, биће ригорозно процесуирано. Ово није претња, ово је препорука произвођачима да се строго држе правила“, каже директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић.

Потрошачи у Србији немају разлога за страх од отровне хране, наглашава министарка пољопривреде јер се све контролише и на њиви и у трговинама. Каже да пошиљке за извоз контролише земља којој су намењене.

„Ми враћамо камионе дневно сваки дан, само што то јавно не објављујемо, а не објављују ни ти исти новинари којима није занимљиво да објаве да смо ми вратили камион у Европску унију, то је нормално. Поред тога што неко покушава да намерно подигне панику у народу, ми смо кренули у ванредне контроле. Сада ћемо анализирати и оно што се извози из земље, иако се то у принципу не ради“, истиче министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

Србија редовно усклађује правила о средствима за заштиту биља са европским. Иначе, европски систем за узбуну дневно бележи хиљаде нотификација о неусаглашеним пошиљкама. Србији има три за неколико недеља.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here