Бугарска, Србија и Мађарска – да ли постоји алтернатива за руски гас

И поред ратних сукоба, "Гаспром" саопштава да, у складу за захтевима, наставља испоруке украјинским гасоводом

166
Фото: gasprom.com

Бугарска Влада због ситуације у Украјини неће обновити уговор о снабдевању гасом са руским „Гаспромом“ и са Бриселом, већ разматра алтернативне набавке, преноси РТС.


Србија и Мађарска сматрају да је тешко наћи замену за руски гас и да евентуална одлука Софије о прекиду сарадње са Русима, неће угрозити транзит гаса гасоводом „Балкански ток“ који повезује три земље.

Бугарска купује 94 одсто гаса од Русије. Уговор са „Гаспромом“ крајем године јој истиче. Најављује да тражи друге изворе снабдевања.

Заменик премијера Асен Василев каже да се разматрају набавке у оквиру заједничког уговора који спрема Европска унија. О томе су пре пар дана разговарали и председници Бугарске и Румуније.

Обе земље рачунају на течни природни гас из бугарско-грчког интерконектора, који није завршен.

Председник Бугарске Румен Радев каже да је компанија која ради на пројекту обећала да ће у јулу радови бити завршени.

„Почетни капацитет је три милијарде кубних метара годишње. То је, у ствари, годишња потрошња Бугарске и може да се повећа до пет милијарди“, наводи бугарски председник.

Клаус Јоханис, председник Румуније, истиче да преко Бугарске могу да имају користи од течног гаса који ће бити истоварен у грчкој луци, али да раде и на алтернативним правцима снабдевања гасом.

Србија са Бугарима, такође, гради интерконектор Димитроврад–Софија, који ће се, такође, повезати до тог грчког ЛНГ гасног терминала.

Да ли постоји алтернатива за руски гас

И Београд и Будимпешта поручују да су заинтересовани за све друге изворе гаса, али и упозоравају да је тешко обезбедити алтернативу руском гасу.

Бугарска, Србија и Мађарска ослањају се на гасовод „Балкански ток“, којим се допрема руски гас из „Туског тока“.

Председник Србије Александар Вучић каже да ће наша земља разговарати са „Гаспромом“ око новог уговора.

„За нас је важно и ми ћемо разговарати са Бугарском. Не мислим да се то доводи у питање, а то је да Бугарска не прекине рад гасовода. Транзитну таксу свакако ћемо да платимо. Ми кажемо да хоћемо руски гас из ‘Турског тока’, а ви нам пропустите тај гас до нашег гасовода и ми ћемо платити транзит“, истиче Вучић.

Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине Мађарске каже да та земља знатан део природног гаса добавља преко Турске, Бугарске и Србије.

„Упркос разним дезинформацијама, гас тим током са југа стиже неометано и у уговореним количинама“, објашњава Сијарто.

Наставља се испорука украјинским гасоводом

Тражња за гасом расте, а постојећи капацитети у Европи су махом закупљени.

И поред ратних сукоба, „Гаспром“ саопштава да, у складу за захтевима, наставља испоруке украјинским гасоводом.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here