Да ли је реална откупна цена млека од 80 динара

Према подацима Привредне коморе Србије (ПКС) тренутна просечна откупна цена је између 60 до 65 динара, плус премија од 10 динара по литру

154
Фото: Pixabay

Свако газдинство има своју производну цену млека. Питање је да ли су велики системи спремни да плате тако скупу сировину или ће једноставно престати да прерађују млеко, наводе из ПКС-а.


На подужој листи захтева произвођача млека у Србији, који најављују протесте уколико им се они не испуне, налази се и предлог да минимална откупна цена млека буде 80 динара по литру, пише „Политика„. Уз ограничавање увоза, повећање државних премија са 10 на 20 динара, дуже уговоре о закупу земљишта за сточаре чини се да је овај захтев најтеже остварив. Зато јер последњу реч имају велике млекаре чија је политика снижавања цене сировине и довела произвођаче у овакав положај. Индустрија је већ најавила снижавање тренутних цена, како је „Политика” већ писала за око 12 динара до краја марта.

Према подацима Привредне коморе Србије (ПКС) тренутна просечна откупна цена је између 60 до 65 динара, плус премија од 10 динара по литру. Колико је реално да би ситуација могла да се преокрене у корист пољопривредних произвођача?

– После дугог низа година када су фармери губили дошло је време да и они зараде али треба направити модел који би одговарао свим странама. Сточари наводе да је цена млека од 80 динара добра. Свако газдинство има своју производну цену. Питање је колико су велики системи спремни да плате тако скупу сировину или ће једноставно престати да прерађују млеко – наглашава за „Политику” Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство у Привредној комори Србије. Додаје да млека има.

– Као што видите постоје трговински ланци који су истакли наранџасте налепнице да је на акцијској продаји јер му убрзо истиче рок – каже наш саговорник. Због чега се онда млеко увози?

Наводи да су вероватно били такви трговински аранжмани. Тај увоз млека, када је дошло до привремене несташице, морао је да се уговори на одређени период, фреквенцију, цену, рокове испоруке…

– Мислим да ће увоз почети да се смањује јер је сада период године када краве дају више млека. Али треба размишљати шта ће бити крајем 2023 – упозорава Будимовић. Нико не прича о цени млека и млечних производа у трговинама. Хајде да „одмотамо” цену тих производа уназад, до сировог млека. Имамо јогурт у трговинама од 150 до 190 динара. Немогуће је да 40 динара може да буде разлика.

У Србији, према његовим речима, не постоји велика годишња осцилација у производњи сировог млека у последњих десетак година. Иако је забележен пад грла, производња је у интервалу од 1,4 до 1,5 милијарди литара годишње што је, напомиње, довољно за домаће потребе. Од тога се откупи око 800 милиона литара, а остало се прода на зеленим пијацама или заврши у производњи сира, кајмака…

– Повећана је производња по грлу, али и то има крај. Ако се настави с овим трендом неће моћи баш све да се компензује повећањем производње. Такође је битно рећи да је производња млека у директној вези с производњом јунећег меса. Ако нема крава неће бити ни меса. Биће, али ће килограм коштати 1.200 динара, као што јесте – наглашава Будимовић.

ПКС упутила иницијативу да се дозволи извоз млека и путера

Привредна комора Србије упутила је иницијативу да се дозволи извоз млека из Србије. Забрана извоза иначе истекла је 31. јануара.

– Упутили смо ову иницијативу да се укине забрана извоза млека и путера. Колико ће то допринети решавању ситуације на тржишту видећемо. Али релаксирајуће би било да таква забрана више не постоји – рекао је за „Политику”, Ненад Будимовић

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here