Украјинска криза из дана у дан: Припрема помоћи Кијеву у „леопардима“

САД спремају војну помоћ Украјини у вредности од више од две милијарде долара

123
Фото: Pexels

МОСКВА, КИЈЕВ – данас је 344. дан рата у Украјини. Британски, немачки и пољски званичници сматрају да слање борбених авиона у Украјину сада није могуће. Док савезници са запада прикупљају нову траншу војне помоћи за Кијев која укључује и тенкове „леопард 2“ борбе се распламсавају око Бахмута, Херсона и дуж реке Дњепар.


САД спремају војну помоћ Украјини у вредности од више од две милијарде долара, а очекује се да ће по први пут бити укључене ракете већег домета.

Кремљ је саопштио да би то ескалирало сукоб, али не би битно променило његов курс.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је током посете Јапану да растући односи Русије и Кине представљају претњу и за Европу и за Азију.

Проруске снаге тврде да је Бахмут на истоку Украјине скоро потпуно опкољен. Полуострво Кинбурн, појас земље који се протеже са јужне стране Херсонске области на левој обали реке Дњепар, налази се у „сивој зони“, ни украјинска ни руска војска у потпуности не контролишу територију, наводе украјински извори.

Украјина и Француска потписале меморандум о набавци радара

Министри одбране Украјине и Француске, Алексиј Резников и Себастијен Лекорну, потписали су у Паризу меморандум са Талес групом о испоруци радара МГ-200 за украјинску противваздушну одбрану.

Русија тражи седницу Савета безбедности УН о Украјини

Русија је затражила да се 8. фебруара одржи седница Савета безбедности УН посвећена Украјини, изјавила је Ванеса Фрејзер стална представница Малте, земље која у фебруару председава Савету безбедности.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here