Колико ће бити ниже рате након одлуке да се ограничи камата на стамбене кредите

Банке ће бити опрезне у одобравању нових кредита

Фото: Pixabay

У „Службеном гласнику“ објављена је одлука Народне банке о петнаестомесечном ограничењу висине камата на стамбене кредите. У банкама кажу да је преко 100.000 кредита са променљивом. а скоро 60.000 кредита са фиксном ратом. Ограничење камате важи за све.


Према саопштењу Удружења банака, банке су раније биле упознате са мерама Народне банке. Сада је у току технички део посла како би клијенти од октобра, па у наредних 15 месеци, заиста осетили олакшање у отплати стамбених позајмица. Ова мера ће у просеку донети уштеду у отплати око 1.000 евра по кредиту.

„Корисници могу да очекују нови ануитетни план уз обавештење пет дана пре октобарске рате. То подразумева да такозвана служба „бек офис“ доставља налог ИТ служби да промени извештајне податке, јер ће сваког месеца морати да се достављају подаци о примени ове одлуке Народној банци Србије“, каже Марина Пападакис, генерална секретарка Удружења банака Србије.

Ниже рате и до 25 одсто

Подсетимо, мера важи за све стамбене кредите подигнуте први пут до 200.000 евра за некретнину која је укњижена и важиће 15 месеци. За стамбене кредите одобрене до 31. јула 2022. године чија је камата сада нарасла на 6,08 одсто, мора да се врати на 4,08 одсто и то ће важити до краја 2024. године.

За стамбене кредите са променљивом каматом, фиксни део марже не сме да буде већи од 1,1 одсто. Код кредита са фиксном каматом она не може бити већа од 5,03 одсто.

„Ово је храбра одлука Народне банке. Наравно, за крајње потрошаче и кориснике кредита то је добра вест, јер ће имати умањење ануитета од 50, па до 150 евра процентуално и до 25 посто ће бити смањење месечне рате. Оно што грађани треба да знају да неће морати накнадно надокнађивати ту разлику између административне и тржишне каматне стопе и верујем да је Народна банка Србије правовремено реаговала“, сматра Никола Стакић, професор Универзитета Сингидунум.

Банке ће бити опрезне у одобравању нових кредита

Банке су у првом полугодишту повећале профит за 50 одсто и ова мера ће га сигурно умањити. Ипак, сличне мере се примењују и у другим земљама.

„Банке ће осетити терет ове мере, али морамо да кажемо да имамо разумевања за тренутак у којем је оваква одлука донета. Она није изненадна за нас, ми смо били упознати. Није изузетак, баш у Хрватској је регулисано на врло сличан начин“, поручује

Осим тога, банке су поднеле и терет олакшица у отплати кредита у швајцарским францима. Последња мера ће свакако утицати да банке буду опрезне у одобравању нових кредита.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here