Крајем лета из погона у Бачкој Паланци излази нови српски трактор

Готово половина компоненти произведена је у Србији

Фото: Дневник

Универзални домаћи трактор произведен у Бачкој Паланци, на којем је радио тим машинских инжењера из Србије, биће пуштен у продају у наредних неколико месеци. Готово половина компоненти произведена је у Србији, у сарадњи са домаћим предузећима.


Овај трактор намењен за мала и средња газдинства, има 90 коњских снага, и направљен је од преко 800 компоненти произведених у Србији, преноси РТС.

“Пошто је последња производња трактора у Србији угашена, има једно петнаестак година, можда и више, зановити тај систем и опет увезати, заправо значи имати храброст. Ми смо је скупили и заиста показали да можемо да увежемо више од 40 домаћих предузећа и коопераната. Сви који су увезани у ланац производње су додатно оспособљени и охрабрени да запосле нове људе и да увозну зависност по питању производње смањимо, ето то је наш крајњи циљ”, истиче за РТС Радован Комад, из компаније „Мајевица“, Бачка Паланка.

Једини су фабрика у Европи, каже, која се у тренутку неповољне глобалне ситуације, одлучила да покрене производњу трактора. На њему је у последњих годину и по дана радило десетак младих машинских инжењера, који су у Мајевици добили шансу да своје идеје спроведу у дело.

“Пољопривредници српски ће наредних, сигурно две, три деценије да раде за куповину нових трактора, а уколико ми као друштво не будемо производили тракторе, онда ће нам се догодити оно што се десило свима који више нису индустријске земље, нећемо имати производњу, већ ћемо само увозити и износити новац из државе”, додаје Радован Комад.

Производња домаћег трактора велика је шанса за развој српске привреде.

“Сви смо сведоци да је наш домаћи трактор ИМТ који се нажалост више не производи, и дан данас се користи на њиви преко 50 година, тако да се надамо да ће тај будући домаћи трактор исто да оправда ту славу домаће производње. Посебно је похвално што ће производња тог трактора да ангажује више подизвођача, тако да ће све то да унапреди како малу привреду, тако и велику привреду”, наводи Александар Миловановић, из Српског удружења младих пољопривредника.

Српски пољопривредници имају предност и посебне услове куповине.

“Да се куповином трактора обезбеди и са новом механизацијом, то ће бити један пакет са пет до седам прикључних машина са роком отплате од 5 до 7 година, и пољопривредници ће моћи да отплаћују то да ли путем кредита, да ли преко робне размене, што смо ми радили житарице или преко готовине, како им одговара”, објашњава Дајана Дарлић, из компаније „Мајевица“ Бачка Паланка.

Ова компанија има традицију дугу 117 година, извозе пољопривредну механизацију у више од 40 замаља света, на Европски, Азијски и Афрички континент, а продају првих десет трактора, најављују за крај септембра.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here