Криза у транспорту, највећи притисак на камионски превоз

Европи недостаје стотине хиљада возача

450
ФОТО: plutonlogistics.com

Укупни трошкови превоза и пратећих услуга чине најмање трећину цене неког производа. У тим трошковима највећи утицај има цена горива. Економисти не споре да логистика утиче на инфлацију, али последњих месеци мање од пораста цене хране и енерегената.


Транспорт и логистика су највише трпели у време пандемије. На то се надовезао конфликт у Украјини, па је тај сектор претрпео видљиве промене и ушао у инфлаторни ланац.

„Многе фирме су се због две године немања правовременог снабдевања репроматеријалом и компонентама, које су имале глобално, преоријентисале и покушавају да у свом релативно блиском окружењу организују своје нове правце снадбевања. Зато ће тај прекоокеански транспорт трпети, јер су се фирме организовале да им ланци снадбевања буду краћи и поузданији. Док са друге стране фирме сада имају много више добављача“, наводи Драгољуб Дамњановић, председник Српске асоцијације менаџера.

Шпедитери и превозници кажу да је сада највећи притисак на камионски превоз. Гориво је скупо. Само Европи недостаје неколико стотина хиљада возача. На другој страни, појефтинио је контејнерски саобраћај.

„Контејнерски саобраћај из Кине бележи драматичан пад цена. То је проузроковано смањеном потражњом робе у овом делу света, пре свега Европе и Америке. Тренутно су у Србији и региону пуни царински магацини. На то ће сигурно имати велики утицај тренутна мања цена и робе и транспорта, и увозници који сада набављају робу, они ће изаћи на тржиште и понудити тржишту далеко ниже цене“, каже Небојша Ђекић из компанија „Карго-партнер Србија“.

Оно на шта су авио-превозници били принуђени у време пандемије, да користе путничке авионе за карго саобраћај, изгледа да им се осладило. Сада радо спуштају цену авио-карте за путнике са ручним пртљагом, јер им је исплативије да уместо великих кофера у авионе товаре робу.

„Када имате авио-компаније које су биле изузетно угрожене током пандемије и која нису још акумулирала средства да се опораве од губитака у доба пандемије, без обзира на подршку државе, и када би та подршка државе изостала и када би морале да се ослоне на своје финансијске капацитете, онда би оне имале проблем ликвидности. Због тога оне примењују ове мере прилагођавања, како би се одупрели овој продуженој кризи“, наводи Бојан Станић из ПКС.

Стручњаци процењују да је учешћа транспорта у укупној инфлацији удвостручено у односу на период пре короне и да је врх достигнут већ крајем прошле године. Тренутно стагнира и без обзира на украјински конфликт не гура толико инфлацију, колико цена хране и енергената.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here