Препорука возачима да направе паузу на свака два сата вожње

Пажљиво возите!

Фото: Pixabay

БЕОГРАД – ВД директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић изјавио је данас да је пред нама викенд где се очекују најтоплији дани у години апеловао на возаче да се посебно припреме за путовања и праве паузе на свака два сата приликом дугих путовања.


Он је то рекао приликом доделе промо материјала на наплатној рампи у Старој Пазови, коју су организовале Агенција за безбеднст саобраћаја и Управа саобраћајне полиције МУП-а у оквиру камапње „Вози одморан“.

„Возачи треба да паузе праве на два сата, да воде рачуна како и на који начин користе клима уређаје, да разлика и спољне температуре и температуре у аутомобилу не буде више од седам до осам степени“, рекао је Стаматовић за Танјуг.

Он је додао да се овај викенд очекује појачани интензитет саобраћаја због смене туриста, као и појачан интензитет транзитних путника кроз Србију.

„Апелујемо на све грађане који крећу на дуга путовања да се добро припреме, да се информише где је појачан интензитет саобраћаја, да се информишу где могу алтернативно избећи гужве и да на пут крећу одморни наспавани и здрави“, истакао је Стаматовић.

На питање шта је циљ кампање „Вози одморан“, Стаматовић је навео да АБС кроз кампању жели да скрене пажњу возачима на важност планирања путовања.

„Пре самог путовања неопходно да се припреми аутомобил, да се провери његова техничка исправност, јер само технички исправан аутомобил јесте поуздан аутомобил са којим смо сигурни на путу“, објаснио је Стаматовић.

Начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а Славиша Лакићевић рекао апеловао је на учеснике у саобраћају да поштују прописе.

„Препоручујемо грађанима да испланирају пут, да крећу раним јутарњим часовима и наравно да имају стрпљења јер очекујемо велике гужве током предстојећег викенда“, истакао је Лакићевић.

Према речима Лакићевића, стање безбедности на путевима је знатно побољшано од почетка године.

„Имамо 28 мање погинулих него у истом периоду прошле године, имамо преко 1.200 мање повређених што је значајан резултат, делимо оптимизам да ово стање и овај тренд остане овакав“, указао је Лакићевић.

Он је додао да Управа саобраћајне полиције МУП-а заједно са Агенцијом за безбедност саобраћај стреми ка томе да Србија постане најбезбеднија земља по питању саобраћаја у Европи. На наплатној станици у Старој Пазови данас је постављен кампер са порукама кампање „Вози одморан“, а промо тим је заједно са Стаматовићем и Лакићевићем делио материјал са порукама на четири језика.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here