Од петка могуће одузимање возила због прекршаја у саобраћају: Има још новина

Како ће одузимање аутомобила изгледати у пракси

2698
Фото: 021.rs

Новим Правилником о начину контроле и регулисања саобраћаја који је у петак (23.02.) ступио на снагу предвиђено је и коришћење камера на униформама полицајаца којима се снима комплетна комуникација са возачима.


Од петка, 23. фебруара саобраћајна полиција моћи ће у одређеним ситуацијама да привремено одузме аутомобил несавесним возачима, а полицајци ће такође имати могућност да уместо казне издају упозорење за лакши прекршај онима који генерално поштују прописе, потврдио је за сајт Половни аутомобили пуковник Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције.

Осим тога, новим Правилником о начину контроле и регулисања саобраћаја који данас ступа на снагу предвиђено је и коришћење камера на униформама полицајаца којима се снима комплетна комуникација са возачима који су затечени у саобраћајном прекршају. У наредним месецима, како открива наш саговорник, саобраћајна полиција добиће још 300 савремених „бодy“ камера.

Али, кренимо редом. О привременом одузимању возила доста се говорило претходних месеци, јер је ова могућност предвиђена изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима од септембра прошле године. Новим правилником и формално је омогућена примена законских одреби, а сајт Половни аутомобили вам доноси све информације. За почетак, у којим ситуацијама је уопште могуће да возач остане без возила на одређени период.

Ко треба да страхује?

Одмах да кажемо: нема места паници. Јер, према новим прописима полиција може да одузме привремено возило само оним возачима који су „ухваћени“ у тешком прекршају, а да су при том у претходне две године били осуђени за најмање два, такође тешка прекршаја.

Дакле, уколико у претходих 24 месеца нисте били осуђивани за, примера ради вожњу са преко 1,2 промила алкохола у крви, уз огромно прекорачења брзине у насељу или зони школа или за неки други прекршај, којим директно угрожавате друге у саобраћају…немате разлог за бригу. И још једна важна напомена: Саобраћајна полиција може да одузме аутомобил само до окончања судског поступка. Иначе, списак свих прекршаја за које је могуће привремено одузети возило можете пронаћи овде.

Начелник Лакићевић објашњава да је циљ ове мере пре свега превенција, која треба позитивно да утиче на возаче.

„Управо из тог разлога смо прописали да возило може бити привремено одузето само онима који су у претходне две године били осуђени за два тежа прекршаја. Али, ова мера се неће примењивати у оним ситуацијама где је рецимо поступак пред судијом и даље у току, већ само на возаче којима је изречена пресуда. Осим тога, није реално очекивати огроман број случајева привременог одузимања, јер тренутно у нашој земљи има око 10.000 возача који су у ризику да на одређени период остану без свог возила“, појашњава начелник Управе саобраћајне полиције.

Како ће одузимање аутомобила изгледати у пракси

Када саобраћајни полицајац заустави возача због неког од тежих прекршаја мораће да контактира дежурну службу, која ће обавити проверу да ли има основа да се том возачу привремено одузме возило.

„Уколико то јесте случај, полицијски службеник саопштава возачу да му привремено одузима возило. Ту постоје две опције: једна је да се аутомобил шлепом превезе до најближег места где МУП чува возила (иста процедура као и у кривичном поступку), или да полицијски службеник сам превезе аутомобил, али наравно уз сагласност власника. У сваком случају, апсолутно смо свесни да се ради о нечијој имовини, која ће морати да буде враћена у истом стању као и у моменту када је одузета“, прецизира наш саговорник.

Зато је, додаје Лакићевић, новим Правилником о начину вршења контроле и непосредног регулисања саобраћаја на путевима и вођењу обавезних евиденција о примени посебних мера и овлашћења предвиђено да полицајац на терену мора да изврши детаљан преглед аутомобила и споља и изнутра и попише све евентуалне недостатке. На полицији је наравно још једна обавеза, а то је да против возача поднесе захтев за покретање прекршајног поступка.

Суд може да врати возилу власнику већ на првом рочишту

Од тог момента, „судбина“ привремено одузетог аутомобила прелази „у руке“ суда. То у теорији може да значи да судија може да већ на првом рочишту власнику врати привремено одузето возило. Са друге стране, судија може да донесе одлуку да се власнику врати возило тек по окончању поступка (а знамо да то може да потраје и преко годину дана…).

И на крају, ту је и трећа опција, а то је да суд донесе пресуду да се власнику трајно одузме возило као предмет извршења дела. Надлежни кажу да оваква одлука има утемељење у важећем Закону о полицији и Закону о прекршајима. Ипак, овакви сценарији су у пракси најмање вероватни.

Када може „упозорење“ уместо казне

Полицији је новим прописима дата и могућност да „прогледају кроз прсте“ возачима у појединим случајевима. Очекивано и ту постоје ограничења, а то је пре свега да упозорење може да се изда само возачима против којих у претходне две године није поднета пријава за неки саобраћајни прекршај. Такође, полицијски службеници моћи ће да издају упозорење само са лакше прекршаје, за које је прописана новчана казна у фиксном износу.

„То не значи да ћемо „опраштати“ прекршаје који могу да угрозе друге учеснике у саобраћају, као што је рецимо вожња под дејством алкохола до 0.5 промила, без обзира што је и за такав прекршај прописана фиксна новчана казна. Зато је новим правилником дефинисан списак прекршаја за које неће бити могуће издати упозорење“, напомиње начелник Лакићевић.

Процедура иста као код одузимања возила – циљ спречити злоупотребе

Полицајци на терену ће уврђивати да ли неки возач испуњава услове да му се уместо казне изда упозорење по истом систему као и у случају одузимања возила – провером са дежурном службом. Први човек саобраћајне полиције уверава да неће бити злоупотреба, јер ће се сви подаци проверавати кроз базу МУП-а, а осим тога полицајци неће моћи да за упозорење наведу прекршај који се не налази на листи оних за које је прописана могућност да се оно изда.

И камере на униформама регулисане правилником

Од данас ће званично и део регулативе постати и систем за аудио и видео документовање комуникације између саобраћајног полицајца и возача у прекршају. Подсетимо, наша полиција од септембра прошле године већ користи 60 камера које су постављење на видљивом делу униформе. Уређаји су донација амбасаде Сједињених Америчких Држава са циљем да се повећа транспарентност у раду и повећа безбедност самих полицајаца.

„Камере користе две наше организационе јединице, патроле полицијских возила без обележја, такозвани пресретачи и саобраћајна полицијска испостава за државне путеве које покривају деонице ауто-путева и прилазних путева. Дакле, већ сада смо покривени на читавој територији земље. Оно што нас радује јесте да ће се овај пројекат наставити и да ћемо у наредним месецима захваљујући донацији амбасаде САД добити још 300 камера“, каже пуковник Лакићевић.

Иначе, према подацима Управе саобраћајне полиције од момента када су почеле да се користе камере (1. септембар 2023.) до краја јануара ове године полицијски службеници су користили камере по откривању прекршаја у 24.492 случајева. Како каже начелник Лакићевић, у 12 случајева је вршена консултација са јавним тужиоцем, где се утврђивало да ли постоје елементи кривичног дела, као што су „Ометање службеног лица у вршењу службене дужности“, „Давање мита“, као и „Вређање службеног лица у вршењу службене дужности“. Такође, у том периоду поднете су и две притужбе на понашање полицијских службеника.

„Имајући у виду статистичке податке, можемо да кажемо да је применом камера за полицијске службенике значајно повећана законитост у поступању, смањена могућност за корупцију и смањена учесталост извршења кривичних дела и прекршаја од стране грађана. Генерално, сви ми у Министарству унутрашњих послова, али и у комплетном систему безбедности саобраћаја очекујемо много позитивних ефеката од свих ових мера“, закључује Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције.

Нема сумње, пред нама су велике промене. Како ће возачи на њих реаговати, показаће време.

1 коментар

  1. „Од петка могуће одузимање возила због прекршаја у саобраћају“ – jel’ i kumovima?!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here