Купити стан у староградњи па реновирати, или узети нови?

Шта се више исплати?

Фото: Pexels

Подивљале цене некретнина у претходних годину дана пореметиле су планове многим грађанима који су желели да купе стан. Они који се и одлуче на овај корак су у дилеми – да ли се више исплати куповина јефтинијег стана у староградњи, а потом његово реновирање или улагање у новоградњу. Нова.рс проверавала је колико коштају обе опције, али и које су предности и мане оба избора.


Како бисмо видели која варијанта је исплативија, упоредили су цене станова у староградњи и новоградњи на истој локацији. У питању су два стана на Звездари, у близини Градске болнице. Оно што се моментално примећује је разлика у цени квадрата од скоро 1.000 евра.

Када је у питању староградња, стан од 50 квадрата на овој локацији кошта 100.000 евра, што је 2.000 по квадрату. Иначе, према последњем извештају Републичког геодетског завода (РГЗ) за четврти квартал прошле године, просечна цена квадрата у староградњи на Звездари износи 2.200 евра.

За промену прозора са ролетнама и комарницима потребно је издвојити око 2.500 евра, наводи Нова.рс.

Када су у питању улазна врата, цене знатно варирају, а углавном су у распону од 400 до 900 евра. Дакле, и најповољнија варијанта ипак је, за већину грађана, велики издатак, а на то треба додати и 50 евра за поставку.

Што се унутрашњих врата тиче, она се могу наћи по цени од 190 евра, а с обзиром на то да стан који је нова.рс узела као пример има троја врата, то је трошак од 570 евра, уколико нови власник жели да промени свака.

За наношење подлоге, глетовање и кречење стана од 50 квадрата, потребно је око 1.100 евра, док је за санирање након постављања спољне столарије и других ситних оштећења на зидовима потребно још око 300 евра.

Скидање старих плочица, припрему и поплочавање купатила, кухиње и терасе у стану коштаће око 800 евра – укључујући материјал и мајстора.

За нове санитарије – лавабо са новом славином, wц шољу и нови туш, треба издвојити још око 600 евра. Ако нема климне, како нпише Нова.рс, потребно је издвојити још 400 евра.

За стан од 50 квадрата, припрема за промену паркета кошта око 250 евра, док куповина паркета, његово постављање, као и лепљење лајсни кошта око 2.600 евра.

Шта је исплативије – новоградња или реновирање старог стана – прочитајте на сајту нова.рс.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here