Пијаце Србије: Фискални рачун се не издаје за воће и поврће

Ево за кога су обавезне фискалне касе

497
Преузето са agroklub.rs, фото: Јелена Лукић

Пословно удружење „Пијаце Србије“ је у саопштењу издатом због, како се наводи, низа нетачних и збуњујућих информација које прате актуелне протесте пијачних продаваца, нагласило да регистровани пољопривредни произвођачи, који на пијачним тезгама продају своје производе нису обвезници фискализације.


„Није тачно да ће купци чекати фискални рачун за везу шаргарепе, килограм кромпира или било које поврће, воће или други производ пољопривредника који га продаје на некој од пијаца у Србији. Фискализације су ослобођене и делатности које се сматрају старим и уметничким занатима, односно пословима домаће радиности, а фискалне касе су обавезне за предузетнике који на пијацама продају робу широке потрошње, прехрамбене производе других произвођача или воће и поврће из увоза“, наводи се у саопштењу овог удружења.

Додају да они пијачним продавцима који су обвезници е-фискализације не оспоравају ни право на другачије мишљење, нити да због тога протестују, али апелују на њих да своје активности спроводе у складу са прописима и не угрожавају свакодневно функционисање пијаца.

„Верујемо да нам је заједнички циљ да пијаце сачувамо као места на којима ће се грађани Србије и даље са задовољством снабдевати квалитетним животним намирницима домаћег порекла и другим артиклима широке потрошње“, наводе из Пијаца Србије.

Истичу да они више од годину дана редовно прате процес припрема за примену Закона о фискализацији на пијацама и да су у сарадњи са удружењима за комуналне делатности и трговину Привредне коморе Србије, организовали и више састанака са представницима Министарства финансија и Пореске управе како би се заинтересовани боље информисали.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here