Preti li nam nova ekonomska kriza?

Ekonomisti Dojče banke zabrinuti su da će dalje zanemarivanje inflacije i štampanje novca bez pokrića gurnuti globalnu ekonomiju u veliku krizu

263
Foto: Pixabay

Nekoliko krupnih činjenica, čiji smo svedoci poslednjih nedelja i meseci, govore o mogućnosti dolaska krize posle krize. Nekoliko je i zvaničnih izjava visokih funkcionera iz međunarodnih finansijskih organizacija, koje ako ne upućuju, onda sa ozbiljnim tonom postavljaju pitanje preti li nam to nova kriza i hoće li pad privrede tokom korone kulminirati novim posledicama.


Odavno već finansijska tržišta nisu sa takvim nestrpljenjem iščekivala sastanak Federalnih rezervi kao pre dva dana. Ključno je bilo pitanje kako će Fed proceniti inflatorne pretnje koje se nesumnjivo vraćaju na svetsku scenu. A epilog koji smo dobili kasno sinoć – pravi šok! FED je znatno podigao svoje inflacione prognoze za ovu godinu na 3,4 odsto, što je za pun procentni poen više od martovske projekcije. U saopštenju su naveli, doduše, i da su inflatorni pritisci „prolazni“.

A inflacija u Americi nije bila veća u poslednjih 13 godina. Samo u maju cene su skočile pet odsto što je najveći mesečni rast još od avgusta 2008. godine, piše Market Business Insider. Ništa bolje istovremeno ne prolaze ni mnoge druge zemlje.

U aprilu je inflacija u Češkoj dostigla 3,1 odsto, Luksemburgu 3,3, Poljskoj 5,1 i Mađarskoj 5,2 odsto. U Srbiji je inflacija istovremeno trenutno na međugodišnjem nivou od 2,8 odsto, u martu je iznosila 1,8, a u februaru 1,2 odsto. Izveštaj za maj – 3,6 odsto.

Ekonomisti Dojče banke zabrinuti su da će dalje zanemarivanje inflacije i štampanje novca bez pokrića gurnuti globalnu ekonomiju u veliku krizu, navodi se u njihovom najnovijem izveštaju.

U prognozama su otišli čak i korak dalje – upozoravaju da će štampanje novca bez presedana, koji se ubrizgava u ekonomiju dok se odbacuju strahovi od inflacije, dovesti do velikih ekonomskih posledica, ako ne u bliskoj budućnosti, onda 2023. godine i kasnije.

Izveštaj stručnjaka Dojče banke ukazuje na američki monetarni podsticaj koji je navodno uporediv sa onim viđenim oko Drugog svetskog rata, a nemački ekonomisti predviđaju strašne posledice politike Federalnih rezervi koja podržava tolerisanje veće inflacije u korist punog oporavka ekonomije zemlje nakon krize usled pandemije Covid-19.

„Posledica tolerisanja inflacije biće veći poremećaj ekonomske i finansijske aktivnosti nego što bi to bio slučaj u slučaju da FED konačno deluje. Istovremeno, ovo bi moglo stvoriti značajnu recesiju i pokrenuti lanac finansijske krize širom sveta, posebno na tržištima u razvoju“, dodaje se u izveštaju analitičara koji dodaju da zbog zanemarivanja inflacije globalne ekonomije „sede na tempiranoj bombi“.

I Toplica Spasojević, vlasnik ITM Grupe, smatra da do kraja godine ipak neće biti značajnije inflacije ili neke velike krize.

„Definitivno je mnogo novca upumpano u celom svetu, radi se o desetinama hiljada milijardi dolara, ali mislim da u ovom prvom naletu neće biti velikih problema. Naprotiv, mislim da ćemo zbog suspendovane tražnje koja traje od početka pandemije, imati veliki bum na tržištu široke potrošnje i industrijskih proizvoda u naredne dve godine“, ističe sagovornik „Blic Biznisa“.

On podseća da se već sada vide i nemogućnosti dovoljne proizvodnje zbog velike tražnje u celom svetu.

„Imamo problem u automobilskoj industriji zbog nedostatka čipova, problem sa čelikom zbog skoka građevine, zatim sa bakrom, pa i baterijama zbog veće tražnje za električnim automobilima. Zato sam potpuno uveren da će sledeće dve godine biti zanimljive i da će cene rasti baš zbog velike tražnje. Ipak, zbog pomenute suspendovane ili odložene tražnje inflacija će biti amortizovana i mislim da neće biti visoka, iako je po svim ekonomskim računicama logično da bude“, ocenjuje Spasojević.

Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije ne spori da upumpavanje novca u privredu mora „negde da se pokaže“.

„Nema velikih inflatornih pritisaka kada su u pitanju zaduživanja, ali sa druge strane dolazi do takozvane troškovne inflacije jer je vrednost berzanskih produkata dramatično povećana u prethodnom periodu. Ne očekujem da će u ovoj godini doći do nekog njenog značajnijeg povećanja, iako je ona u Americi sada na 4,8 odsto što je realno nakon velikog upumpavanja novca u privredu od 6.000 milijardi dolara. Ta količina novca mora negde da se pokaže i sigurno je da će uticati i na inflaciju“, rekao je za „Blic Biznis“ Aleksandar Vlahović.

 


Pogledaj: Milan Simić iz Savinog Sela učinio herojsko delo (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here