Raste izvoz kukuruza, neće biti zabrana ili uvođenja taksi

125
Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede beleži povećan izvoz i tražnju za srpskom najznačajnijom žitaricom, ali ne planira da uvodi meru zabrane izvoza kukuruza niti bilo koje druge žitarice, a neće biti uvedene ni dodatne takse na izvoz. Ministarstvo u saopštenju ističe da se rast izvoza voća i žitarica nastavlja.


Dodaju da je posebno velika tražnja za kukuruzom koga je u prethodnoj godini bilo u izobilju, pa su zabeleženi i rekordni prinosi u pojedinim regionima. Ipak, u nekim delovima sveta nije bilo tako, pa je tražnja pojačana.

U ministarstvu kažu da prate sva kretanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Od 25. septembra 2020. godine žetvene površine kukuruza su, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosile 996.527 hektara uz ostvarenu proizvodnju od oko osam miliona tona i prosečni prinos od 8,1 t/ha.

U odnosu na prošlu godinu očekivana proizvodnja kukuruza je za 9,6 odsto veća, a u odnosu na desetogodišnji prosek (2010-2019) veća je za 29,4 odsto. Ističu da će ostvarenom proizvodnjom u 2020. godini biti zadovoljene domaće potrebe, a čak 3,8 miliona tona kukuruza biti raspoloživo za izvoz.

U periodu od oktobra do decembra, izvezeno je 1.330.237 tona kukuruza, podaci su Uprave carina.


Pročitaj: Zoran Ramljak iz Neština već 15 godina puni burad pravom domaćom rakijom

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here