Риболовачке приче из Бачке Паланке

Где увек буде добар и капитални улов рибе?

Фото: Facebook/Milos Sinadinovic

Бачкопаланачка општина се простире на левој обали Дунава који са својим многобројним рукавцима, језерима и барама обилује различитим врстама рибе. Све су то одличне дестинације и могућности за риболов.


Риболов човеку пружа задовољство, одмор и како многи кажу ствара такмичарски дух. Када се једном са штапом у рукама осети адреналин тешко се престаје одлазити на реку. Многи ће рећи да је овај хоби уједно и одмор и дружење поред воде, односно један величанствен доживљај у природи.

За све оне који желе да уживају у природи и спортском риболову Бачка Паланка која се налази на левој обали Дунава са бројним рукавцима, одлича је дестинација током целе године.

Тиквара – највећи зимовник беле рибе

Како су нам рекли у Туристичкој организацији Бачка Паланка о развоју спортског риболова на Дунаву брину се риболовачка друштва. На свим водама где је предвиђен спортски тип ради се систематско усмеравање развоја оних врста које су посебно атрактивне за исти.

Језеро Тиквара, део је парка природе „Тиквара“ који се простире на површини око 508 хектара, представља највећи зимовник беле рибе на Дунаву, а ова вода је богата и шараном, крупним примерцима штуке, смуђем, сомом и многим другим врстама.

Специјални резерват природе Карађорђево са изузетним риболовним теренима протеже се од Младенова где му почетак чини Ловренац, а чине га две одвојене целине, подручје Мостонга и Букински рит. На овим теренима може се пецати караш, смуђ, кечига, деверика, шаран и поготово штука, а поред тога може бити интересантан лов буцова и сома.

Ловренац – највеће мрестилиште штуке

Када се говори о „Букинском риту“ у Младенову мора се напоменути да је Ловренац према важећим подацима забележен као највеће мрестилиште штуке у дунавском сливу. Осим тога на овом подручју лови се и шаран, бабушка, црвенперка, деверика и све чешће буцов. Најзначајније место поред Ловренца је и „Широка бара“ где риболовци долазе због крупног шарана, бабушке и црвенперке.

У Нештину који се налази на десној обали Дунава од речних Ада се издвајају Зелени спруд и острво чудног имена Говнеш. Овај део Дунава представља познате терене за лов смуђа, сома и шарана, рибљих врста које се најчеше налазе у главном току реке али и у малим меандрима и рукавцима од којих су најпознатији Нештински и Сусечки рукавац специфични као битна мрестилишта шарана. У Дунаву се на пловак успешно лови јаз и мрена, а у разливима и мањим барама бабушка и деверика.

Смуђ преко 10 и сом од 70 килограма

Милош Синадиновић из Бачке Паланке председник је Удружења спортских риболоваца „Шаран“ из Бачке Паланке. Удржење има дугу традицију, тренутно броји око 350 чланова и 250 чамаца у марини на језеру Тиквара. Сви су страствени пецароши али и заљубљеници у воду и природу те често у сарадњи са ЈП спортско рекреациони центар „Тиквара“ које управља тим подручјем организују акције уређења и чишћења обале. Такође пре короне организовали су и риболовачке школице.

„На нашем подручју има различитих врста, те се можемо похвалити одличним уловима. Пре око месец дана на Дунаву Иван Рис упецао је сома од око 70 килограма. Изузетан познавалац вода и рибљег фонда Игор Золњан прошле године уловио је сома који је тежио више од 50 килограма“, рекао је Синадиновић објашњавајући да је овај риболовац свој велики трофеј одмах вратио у његово природно станиште – воду.

Одличним уловом може се похвалити Небојша Ивић, као и Ђорђе Малешевић, а како је додао наш саговорник, који се риболовом бави 30 година, осећај на обали поред воде је фантастичан, а драг му је улов смуђа тежег од 10 килограма.

„Радимо на томе да привучемо туристе, пецароше из других средина“, рекао нам је на крају бачкобаланачки заљубљеник у овај спорт, додајући да је чланство у њиховом Удружењу 500 динара док је за добијање дозволе потребно поднети захтев.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here