Srbija nekada izvozila, a sada uvozi desetine hiljada tona svinjskog mesa godišnje

309
Фото: Pixabay

Samo 2019. godine Srbija je uvezla oko 56.000 tona zamrznutog svinjskog mesa i za to platila 71 milion dolara, izjavio je za biznis.rs član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Branislav Gulan.


On je istakao da je prema podacima Privredne komore Srbije za devet meseci prošle godine uvezeno oko 16.000 tona svinjskog mesa.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

„A, pre dve decenije smo izvozili svinjsko meso i dobijali godišnje oko 762 miliona dolara. Dakle, od izvoznika smo postali uvoznici“, navodi Gulan i dodaje da je cena kilograma žive vage svinja ispod svakog cenovnog nivoa i kreće se oko 135 dinara.

„Zato FAO upozorava Srbiju da će uskoro od nekadašnjeg izvoznika mesa postati zavisna od njegovog uvoza. Reforma agrarne politike kroz akciju treba da doprinese rastu konkurentnosti porodičnih komercijalnih gazdinstava. To predstavlja i brigu o selu i njegovom razvoju u narednim vremenima“, objašnjava Gulan.

On konstatuje da bi najbolje rešenje bilo kada bi se hitno formirala izvozna zadruga koja bi se bavila izvozom agrarnih proizvoda. To bi bilo prelazno rešenje dok se ne stvori firma kao što su nekad bili Teneks, Progres i druga izvozna preduzeća.

Na samom kraju 2020. godine Vlada Srbije usvojila je uredbu za dodelu subvencija u poljoprivredi u 2021. godini u vrednosti od oko 53 milijarde dinara, a najavljeno je i uvođenje novih modela dodele subvencija i podršku sektorima koji su do sada bili zapostavljeni.

Gulan smatra da za srpski agrar mora da se uradi mnogo više, jer trenutno domaća poljoprivreda nije konkurentna na svetskom tržištu, a za poslednje tri i po decenije ima rast proizvodnje od samo 0,45 odsto.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

„Sve strategije do sada obećavale su čak i dvocifren godišnji rast. Bilo je i subvencija koje nisu donele očekivane rezultate. Na primer, za razvoj stočarstva od 2016. do 2018. godine potrošeno je 28 milijardi dinara namenskih subvencija, a poboljšanja stanja u stočarstvu nema“, kaže Gulan.

On je podsetio da je Srbija u 2019. godini izvezla agrarnih proizvoda za 3,62 milijarde dolara. Uvoz je bio oko 2,1 milijarde dolara, dok je ostvaren suficit od oko 1,5 milijardi dolara.


Pročitaj: Počela onlajn prijava građana za vakcinaciju protiv kovida

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here