Сви детаљи везани за путарине у Србији: Поскупеће од 1. априла, неће бити исте за све возаче

Километар пређеног пута на српским коридорима од 1. априла неће сви возачи плаћати исто.

Фото: 021.rs

Путарина ће поскупети за све категорије возила, али ће за оне који имају ТАГ уређаје бити јефтинија. Влада Србије је Путевима Србије одобрила поскупљење од 14 одсто, с тим да ће они који користе ЕНП имати повлашћену цену увећану за 8 одсто у односу на тренутне износе накнаде по деоницама.


Професор Саобраћајног факултета у пензији Милан Вујанић сматра да је одлука Владе Србије добра и да би требало да мотивише возаче да користе ЕНП.

„У Путевима Србије од око 1.500 запослених око 1.000 ради на наплати путарине и то су огромни трошкови. Осим тога, коришћењем уређаја избегавају се огромне гужве. За оне који често користе ауто-пут то је велика олакшица, јер ће осим бржег проласка имати и уштеду“, сматра професор.

Он каже и да су ове попусте већ увеле и неке европске земље и наводи пример Хрватске у којој је путарина 22 посто јефтинија за оне који користе ТАГ уређаје.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да су и до сада возачи имали попусте када уплате одређену количину новца на ТАГ уређај, али да је ово можда и бољи модел, који би могао да постакне више возача да пређу на електронску наплату путарине.

„То би смањило гужве на наплатним рампама, а тако се аутоматски повећава и безбедност саобраћаја и због тога је то добра мера“, каже Окановић за Еуронеwс Србија.

Колико ће коштати путарина?

Путарина ће од 1. апила поскупети на основу Закона о накнадама за коришћење јавних добара, уз сагласност коју је дала Влада Србије на измењену Одлуку о висини накнаде за употребу јавног пута, његовог дела и путног објекта.

Према тој одлуци, на деоници од Београда до Прешева возачи аутомобила ће путарину уместо 1.490 плаћати 1.690 динара. Од Београда до Димитровграда накнада ће уместо 1.310 бити 1.490 динара, а од Прешева до Димитровграда уместо 1.040, возачи ће плаћати 1.180 динара.

Вожња од Београда до Шида је тренутно 420 динара, а биће 480 динара. Они који буду користили деоницу између Београда и Суботице сада плаћају 640, а убудуће ће путарина на том потезу бити 720 динара. Од Београда до Чачка ће путарина поскупети 100 динара и од првог дана априла ће бити 530 динара.

Наплата путарине се иначе обавља на 830 километара ауто-путева у Србији, а у систему наплате је 66 наплатних станица. Према подацима из Годишњег извештаја наплате путарине за 2022. овај вид наплате коришћен је за 29.349.378 пролазака српским коридорима, од укупно 68.546.420, колико их је било током прошле године.

Процентуално је забележен раст електронске наплате од 15 одсто. Највећи проценат наплате ТАГ уређајима је на Коридору 10.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here