Тоалет папир преко ноћи постао луксуз

Зашто је цена отишла у небо?

Фото: Pexels

Десет ролни доброг тоалет папира коштало је 350 динара, а сада кошта и до 300 динара више. Цена кухињског убруса скочила је са 300 на 550 динара.


Како пише „Блиц бизнис“, због свих неизвесности које су задесиле свет у 2022. години, првенствено геополитичке и енергетске кризе, поскупеле су и сировине за производњу тоалет папира, убруса, марамица тј. папирне конфекције. Цена је првенствено због тога драстично скочила. Код произвођача је до недавно постојала бојазан да ће сировине нестати и да ће се прекинути ланац снабдевања дрветом из земаља захваћених сукобом.

На глобалном нивоу дрвна целулоза је у 2022. години претрпела највеће повећање цене у историји, па је достигла рекордну цену од око 2.000 евра по тони. Поред криза у западном свету, политика нултог ковида у Кини, која је највећи купац целулозе на свету је додатно допринела поскупљењима.

Наташа Говедарица, секретар Удружења за шумарство, прераду дрвета и индустрију намештаја и папира Привредне коморе Србије за „Блиц бизнис“ каже да у Србији више од 20 година не постоји производња целулозе, од гашења фирме „Матроз“ из Сремске Митровице која је производила годишње 45.000 тона новинског папира.

– Највећи произвођач целулозе на свету је била Украјина. Избијањем рата у Украјини цена целулозе је повећавана, најпре 20 до 30 одсто, да би достигла 100 одсто повећање у односу на цену пре избијања сукоба, колико имамо сазнања од колега који су стручњаци у области папира. За нову фабрику целулозе неопходно би било уложити око 100 милиона евра – објаснила је Говедарица.

– Од марта прошле године цена саме целулозе је скочила око 100 одсто, код неког добављача 95, код неког 105 процената. Оквирно се цена целулозе кретала од 950 до 1.050 евра. Сада је цена целулозе достигла рекордних 2.000 евра по тони – рекла је Наташа Николић из једне фирме за производњу папирне конфекције.

– Наше машине за производњу раде на струју која је ненормално скочила. Скочила је цена сваке могуће ставке нашег пословања, од пропратног материјала, кеса, лепкова, боја, џакова, до радне снаге и транспорта – додаје.

Све сировине увозимо

Немања Дмитровић из друге фирме за производњу папира је такође потврдио да су високе цене тоалет папира и убруса у 2022. биле због поскупљења сировина које добијамо управо из Украјине и Италије. Сада јефтиније сировине увозимо из Турске. Поред тога, увозили смо из Русије, Грчке и Румуније.

– Ми све сировине увозимо, ми немамо производњу целулозе. Прошле године је због кризе поскупела струја, уопште енергенти, а првенствено поскупела је целулоза, па отуда и поскупљена папира и убруса – наводи.

Наташа Николић каже и да су они у њиховом пословању због тог скока цена смањивали марже колико су могли док „марже нису дошле до жилета“.

Има назнака да су цене папирне конфекције достигле свој максимум и да ће падати у 2023. години.

– Највећи проблем је што су сви накуповали пуне магацине сировина јер су очекивали да ће цена даље расти, па су произвођачи у страним земљама видели да посао не иде и да су сви покуповали робу, па су решили да спусте цене. Тако да су већ неки произвођачи умањили цене својих производа за неких 10 одсто, колико сам могао да приметим – каже Немања Дмитровић.

– Најављена су блага појефтињења цене сировина од 5 или 6 одсто максимално, па ћемо видети како ће се то даље одразити на производњу. Иако се цена целулозе неће вратити на цену од око 1.000 евра, свакако ће се стабилизовати и надамо се да неће више толико скакати – закључила је Наташа Николић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here