Од 1. октобра поскупљују цигарете

Скупштина усвојила измене Закона о акцизама

Фото: Canva

Посланици у Скупштини Србије усвојили су у среду (06.09.) измене и допуне Закона о акцизама, којим се повећавају акцизе на деривате нафте, дуванске прерађевине и алкохолна пића, кафу и течности за пуњење електронских цигарета за осам одсто.


Скупштина усвојила измене Закона о акцизама на гориво, цигарете, кафу
Закон ће се примењивати од 1. октобра 2023. године, с тим што ће се део одредби примењивати касније.

Повећањем акциза, очекује се повећање прихода, пре свега, од деривата нафте и цигарета од око четири милијарде динара до краја ове године.

Усвојеним законом уводи се систем е-акциза, а у оквиру њега уводе се контролне акцизне маркице са QР кодом, прецизира се и који учесници у промету акцизних производа су обавезни да скенирају акцизну маркицу обележену QР кодом.

Очекује се да ће овај систем омогућити праћење акцизних производа, цигарета и дуванских прерађевина које се при употреби греју, али не сагоревају, чија потрошња је у константном порасту, од произвођача односно увозника до крајњег корисника како би се спречила нелегална трговина овим производима.

Управа царина водиће регистар увозника алкохолних пића и кафе, како би се што адекватније пратили акцизни производи у свим фазама промета.

Цигарете и 40 динара скупље?!

Пошто је са усвајањем овог Закона, направљен преседан, односно у 2023. години ће се забележити и трећа корекција овог намета и то за 6,74 динара, “шушка” се да би због тога за месец дана и дуванџије могле да направе свој преседан. Тренутно најјефтинија паклица цигарета кошта 320 динара, а најскупља око 610, а након потенцијалног повећања цена оне би могле да коштају и од 360 до 650 динара (ако то поскупљење буде истих пропорција као и претходна)

Другим речима због ванредног и непланираног увећања специфичне акцизе од осам посто, која уместо садашњих 84,25 динара у државну касу “гура” 90,99 динара по пакли, и они би могли у своје касе да убаце више од 10 динара уобичајног поскупљења цигарета.

Цигарете ће поскупљивати све до краја 2025. године

Оно што теши је то што је члан 14 предлога новог Закона предвидео да ће се након 1. јанура 2024. наставити са устаљеном праксом да се специфична акциза коригује навише два пута годишње и то све до краја 2025. године. Та корекција ће у том новом акцизном календару бити по 1,62 динара навише па би на крају 2025. године требало да да држава у своју касу убаци чак 97,47 динара по пакли. Оно што треба да се зна то је да пропорционална акциза од 33 одсто,остаје непромењена.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here