Већина пијачних продаваца није купила фискалну касу

Ево који пијачни продавци су обухваћени Законом о фискализацији да пазар морају регистровати преко фискалног уређаја

Остало је још месец и по дана до 1. маја, када треба да почне примена новог модела фискализације који превиђа обавезно, евиденитрање промета на мало преко електронског фискалног уређаја.


Закон о фискализацији у примени је од 1. новембра 2021. године, али је остављен прелазни период до 30. априла 2022. године, током кога обвезници фискализације треба да прилагоде пословање новом моделу фискализације. Регулативом је прописана обавеза да сва физичка и правна лица која плаћају порез на приходе од самосталне делатности према закону о порезу на доходак грађана, односно плаћају порез на добит правних лица по закону о порезу на добит правних лица, морају користити фискалне касе и издавати фискали рачун.

Из закона су изузети само они који продају сопствене пољопривредне производe на пијачним тезгама на мало и делатаности које се сматрају старим и уметничким занатима, односно пословима домаће радиности.

Мада је више пута до сада из Министарства финансија саопштавано да неће бити продужења прелазног периода, нити даљих изузећа обвезника фискализације и да је крајњи рок за укључење у нови систем 30. април 2022. године, пијачни продавци нису спремни за е-Фискализацију.


Према подацима Републичког завода за статистику, укупна вредност промета пољопривредних производа на пијацама у Републици Србији у 2021. години, у односу на исти период 2020. године, изражена у текућим ценама, већа је за 4,7 одсто. У структури вредности промета пољопривредних производа на пијацама у 2021. години, највише учествују поврће (34,3 одсто), воће и грожђе (19,1 одсто), живина и јаја (14,1 одсто) и млеко и млечни производи (12,8 одсто).


Анкета Пословног удружења “Пијаце Србије” показала је да се до истека рока (31. јануар 2022.) за субвенције за набавку фискалних каса пријавило само око 17одсто анкетираних, а још око 11 одсто је рекло да планира да се пријави до 30. априла.

– Више од половине (54,5 одсто) анкетираних предузетника сматра да на пијацама нема услова за рад са фискалним касама и то наводе као основни разлог што се нису или се неће пријавити за еФискализацију – изјавио је за “Дневник” извршни директор Пословног удружења “Пијаце Србије” Саво Дувњак и рекао да су предузетници за разлог зашто се нису пријавили за еФискализацију навели пад промета, односно мање интересовање купаца и повећање трошкова пословања

Извршни директор Дувњак рекао је да Пословно удружење „Пијаце Србије“ процењује, на основу склопљених уговора о закупу простора, да на пијацама у Србији послује око 10.000 предузетника, од којих око 30 процената већ евидентира промет преко фискалног уређаја. То су, каже, углавном власници самосталних занатских или трговинских радњи (пекаре, месаре, рибарнице…) који делатност обављају у пословним просторима.

– Око 7.000 преосталих предузетника углавном раде на робним и мешовитим пијацама и најчешће су регистровани као трговине на мало на тезгама и пијацама храном, пићима и дуванским производима,текстилом, одећом и обућом и осталом робом и они су обухваћени законом о фискализацији да пазар морају регистровати преко фискалног уређаја – казао је Дувњак.

„Пијаце Србије“, навео је, анкету су спровели у сарадњи са Привредном комором Србије у намери да се изради што је могуће прецизнија процена последица фискализације на пијачну делатност у Србији до краја ове године, нарочито на пословање робних пијаца.

Мали: Субвенције до 5. априла

Министар финансија Синиша Мали рекао је да ће Влада одредити још један рок за субвенције за фискализацију од 15. матра до 5. априла, како би сви који се нису пријавили могли да добију државни подстицај.

– Ми ћемо сутра на седници Владе донети одлуку о новом року за добијање субвенције за набавку фискалних каса. Од 15. марта до 5. априла је нови рок и позивам све оне који се до сада нису пријавили за субвенцију из било којих разлога да то учине –  рекао ја Мали након обиласка фризерског салона на Новом Београду који је ушао у нови систем фискализације. Он је подсетио да се до сада 130.000 привредних субјеката пријавило за државну помоћ од 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискалном уређају.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here