Пред зимску сезону: Велика потражња за огревом, посебно за пелетом

Фото: Getty images

На стовариштима велика је потражња за огревом, посебно за пелетом, чија је цена 30 одсто нижа него прошле грејне сезоне.


Пелет је и даље скуп и тешко да ће бити јефтинији, а произвођачи и трговци обећавају да неће бити несташица као прошле године, наводећи да огрева има довољно, пренео је РТС.

На тржишту пелета прошле године били су велики поремећаји у снабдевању и како би ублажила несташице држава је до краја јануара ограничавала цену на 38.000 по тони.

Крајем грејне сезоне пелет је појефтинио и држи цену која се, од стоваришта до стоваришта, креће од 31.000 до 35.000 динара за тону са превозом.

У продаји има пелета из домаћих фабрика и из увоза а и залихе су добре. У Удружењу пелетара оцењују да је најважније одржати стабилност снабдевања. Не очекују проблеме у производњи јер сировине има, а цену, кажу, диктира тржиште.

„Цена пелета не може да буде мања зато што је цена коштања готовог производа пелета исто поскупела и произвођачи, као и трговци морају да имају неку своју маржу. Гориво стално поскупљује, радна снага такође, мислим да није неко сјајно време за произвођаче пелета, али боримо се“, каже Данко Пушичић из Удружења пелетара Србије.

Добра је понуда и огревног дрвета.

Кубик у продаји на камиону може се купити и за 7.000 динара, док на стовариштима углавном кошта од 8.000 до 10.000 динара.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here