Блага зима утицала на цену огрева – колико сада коштају дрва и пелет

Има ли бојазни од повећања цена?

Фото: БАП ВЕСТИ

Јесен је почела, током дана су летње температуре, али прохладна јутра наговештавају да се ближи грејна сезона. Они који нису набавили огрев ових дана обилазе стоваришта.


Професор Шумарског факултета у Београду Бранко Главоњић наводи за РТС да пелета и дрва има довољно, те да се могу набавити по ценама повољнијим него прошле године. Огрев је, каже, у поређењу са истим периодом прошле године, јефтинији и до тридесет одсто.

Професор Главоњић наводи да од априла до данас није било значајнијих промена цена огрева, у највећем броју стоваришта оне се крећу када је у питању пелет од 32.000 до 36.000 динара. Има стоваришта на којима се може купити несертификовани пелет по цени од 30.000 до 31.500 динара.

„Али има и стоваришта на којима се пелет продаје по ценама које су нешто више од 36.000 динара. У поређењу са ценама од прошле године, пре свега у поређењу са оном ценом коју је дефинисала Влада Републике Србије својом уредбом, која је износила 38.000 динара, овогодишње цене пелета су ниже између 2.000 и 6.000 динара. Ако би поредили овогодишње цене са оним рекордним ценама из јуна прошле године, пелет је ове године јефтинији за скоро 10.000 динара“, наводи Главоњић.

Када су у питању цене огревног дрвета, гост РТС-а каже да оне варирају од региона до региона.

„Најјефтиније огревно дрво је на југу и у источној Србији и креће се од 7.000 до 7.500 динара, у централној Србији су од 8.000 до 8.500 динара, у југозападној Србији од 7.500 до 8.000 динара, на западу Србије, значи Шабац, Лозница и тај регион од 8.000 до 8.500 динара“, наводи Главоњић.

Код „Србија-шума“, директно се може купити за 5.200 динара, али, како каже, те количине дрвета које се продају директно из „Србија-шума“ и „Војводина-шума“, највећим делом су усмерене ка пензионерима, ка школама, болницама, домовима здравља и другим јавним потрошачима.

„И наравно, једна количина се прода и домаћинствима, односно грађанима, али је то јако мали број у односу на укупан број домаћинстава која користе“, каже гост Јутарњег дневника.

Има ли бојазни од повећања цена

Бранко Главоњић, професор Шумарског факултета, каже да се за ову сезону не очекује значајнији раст цена огрева.

„Сви наши параметри које ми пратимо указују да не би требало да дође до драстичнијег повећања цена. Једино оно што може утицати на повећање цена су најављено повећање акциза на нафтне деривате, што ће сигурно поскупити транспорт, а самим тим ће делимично се то одразити и на цене“, каже Главоњић.

Одлична снабдевеност тржишта

Према његовим речима, снабдевеност тржишта у овом тренутку се може оценити као одлична.

„Огревног дрвета и пелета има у довољним количинама и може се набавити по знатно приступачним ценама у поређењу са ценама прошле године“, каже гост Јутарњег дневника.

Каква је потражња – ко сада купује огрев

Указује да је потражња ове године нешто слабија у поређењу са прошлом годином због благе зима, да су потрошачима остале одрећене количине огрева неутрошене, тако да сада највећи број потрошача докупљује оне количине које су им уобичајено потребне за једну грејну сезону.

„Највећи број потрошача је већ набавио огревно дрво и дрвни пелет, то нам потврђују слике са стоваришта које су такве да једноставно нема гужви, само је три недеље остало до почетка грејне сезоне, испоруке се одвијају дан за даном, данас се плати, сутра се испоручује, тако да нема листа чекања и све се одвија нормално. У овом тренутку огревно дрво и дрвни пелет купују они потрошачи који из разноразних разлога нису имали могућност да то ураде раније, као и они потрошачи који сукцесивно набављају огрев, значи купе једну количину огрева на почетку грејне сезоне, а затим докупљују у току грејне сезоне“, закључио је Главоњић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here