Грејање у Аустрији поскупело и више од 100 одсто

Готово сви енергенти који се користе за грејање током зиме драстично поскупели

160
Фото: Canva

БЕЧ – У Аустрији су температуре протеклих дана значајно пале, а цене грејања драстично су скочиле.


У тој земљи 667.354 домаћинстава се греје на пелет, чија цена је, у поређењу са прошлом годином, порасла за чак 148 одсто. Гас, којим се греје око 911.000 домаћинстава, поскупео је за 113 одсто, док је лож уље, који за грејање и даље користи око 509.000 домаћинстава, поскупело је за 105 одсто.

Тренутно пуњење просечног резервоара од 3.000 литара кошта 4.820 евра, а пре годину дана цена је била готово дупло јефтинија. Даљинско грејање, које је најраспрострањеније, а које користи око 1,2 милиона домаћинстава, такође је поскупело. У просеку, пошто цене зависе од региона до региона, цена даљинског грејања је скочила за 62 одсто, а у Бечу за чак 93 процената.

Тиме су готово сви енергенти који се користе за грејање током зиме драстично поскупели и њихова цена представља велико оптерећење по свако домаћинство.

Раух: Више ме не брине корона, већ сиромаштво

Министар здравља и социјалних питања Аустрије Јоханес Раух каже да га више не брине корона, већ како ће грађани проћи кроз зиму и предстојеће пролеће.

„Искрено, у међувремену ми социјална ситуација, сиромаштво много људи, више задаје бриге него корона. Дуго времена је корона доминирала, а сада се бринем како ћемо проћи кроз зиму и пролеће „, казао је Раух у интервјуу за телевизију „Пулс24“.

Он је истакао да се по сваку цену мора избећи да добар део друштва склизне у сиромаштво.

„Ако 20 до 30 одсто грађана буде имало осећај да се нико не брине о њима, да клизе у сиромаштво и изађу на улице, онда ће у нам бити угрожена демокатија“, упозорава Раух.

Каже да је истовремено лоше што велике рафинерије утростручују своје марже. Рах је истакао да би та добит требало да се проследи оним грађанима којима је потребна.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here