Кулпин – село са великим туристичким потенцијалом

Кулпин је некада био центар хмељарства на овим просторима, а данас је многима радо виђена туристичка дестинација.

365
Фото: РТВ

КУЛПИН – На само 30 километара од Новог Сада, налази се бачко село Кулпин кога још називају Мали Карловци. То село познато је по дворцу Дунђерских, бројним историјским личностима који су рођени у њему и гастрономским производима, преноси РТВ.


Кулпин је некада био центар хмељарства на овим просторима, а данас је многима радо виђена туристичка дестинација.

У годинама након ослобођења и протеривања Турака са ових простора, царица Марија Терезија на основу војних заслуга породици Стратимировић дарује око 10 хиљада јутара земље, на коју они доводе 200 српских породица из Херцеговине, чији потомци ту и данас живе. Стратимировићи недуго затим граде данашњи дворац, који је 1879-те продат породици Дунђерски.

„За време породице Дунђерски он је заправо рестауиран и попримио је данашњи изглед. У њиховом поседу био је 45-те године, након Другог светског рата, стицајем нових околности усвојен је закон о аграрној реформи и њима имање заједно са дворцем бива одузето и национализовано“, саопштио је Филип Форкапић, кустос Пољопривредног музеја у Кулпину.

На неколико десетина метара од дворца налази се евангелистичка као и православна црква, која је иначе задужбина породице Стратимировић, подигнута давне 1813. године. У Кулпину су рођене бројне познате личности које су оставиле траг у српској историји, као што су Митрополит Стеван Стратимировић, командант српске војске Ђорђе Стратимировић и патијарх Георгије Бранковић.

„Велики српски песник Лаза Костић често је боравио у Кулпину. Он је ту написао песму Санта Марија дела Салуте коју је посветио својој великој љубави Ленки Дунђерској“, додао је Форкапић.

Почетком 90-их година прошлог века дворац је претворен у пољопривредни музеј које је као такав јединствен на Балкану. У музеју се налази око стотину машина и алатки које сведоче о развоју пољопривреде на овим просторима. Поред поставке биљне и сточарске производње, посебно место заузима поставка трактора а један од њих возио је председник Тито.

„Оснивањем пољопривредног музеја, те машине су пренете са Сајма, њих око педесетак и представљају тај почетни фонд. Од тада почиње систематско прикупљање предмета аграрно-техничког наслеђа, њихово излагање и презентовање не само домаћој публици већ и иностраној“, додао је он.

Данас Кулпин важи за једно од села са највећим туристичким потенцијалом у Војводини. Посетиоци током обиласка могу уживати у бројним културним манифестацијама, парку, дворцу Дунђерских као и гастрономским специјалитетима који су карактеристични за ово поднебље, а то је пре свега кулен.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here