ТОО Бачка Паланка – категоризација објекта за сеоски туризам једноставна процедура

Отварање и категоризација објекта за сеоски туризам није баук?

327
Фото: Раде Вујичић, преузето са agroklub.rs

Због јединственог доживљаја одмора на селу, све већи број туриста опредељује се да искуси сеоски туризам у Србији. Међутим, каква је процедура за оне који тиме желе да се баве?


Сеоски туризам постаје све популарнија варијанта када се планирају годишњи одмори, викенди, излети обзиром да је много разлога да се туристи определе баш за одмор на чаробним салашима, етно селима, брвнарама. Баш тамо где је чист ваздух, питка вода, здрава храна, где се чује цвркут птица и осети мирис траве и пољског цвећа, где се живот усаглашава са природом.

Наша земља је богата природним ресурсима, много је места где природне лепоте остављају без даха, било да су тихи слаши или планинска села где домаћа јела дају посебну чар одмору, а све уз звуке тамбуре, трубе или фруле, а све у циљу да гости осете како изгледа живот на селу.

У складу са законом о туризму

Сеоски туризам који је последњих година у експанзији један је од начина да се оживе стара села и да се од тога приходује. Да би се то постигло морају се испоштовати одређене процедуре и стандарди, испунити одређени технички и санитарно-хигијински услови у сеоском туристичком објекту које прописује закон о туризму.

Надлежни орган јединице локалне самоуправе води евиденцију категорисаних сеоских туристичких домаћинстава као поверени посао и дужан је да Регистру туризма квартално доставља евиденцију коју води у писаној форми (штампаној и електронској).

„Када се испуне сви законом предвиђени услови за одређени сеоски туристички објекат општинска комисија врши категоризацију“, рекла је за „Агроклуб“ Јелена Рајовић из Туристичке организације Бачка Паланка, која је уједно и члан поменуте комисије напомињујући да се подношење захтева врши електронским путем преко централног информационог система „е-Туриста“.

Треба напоменути да они које први пут категоришу смештајни објекат било да је кућа, апартман, соба, сеоско туристичко домаћинство обавезни су да се прво евидентирају са личним документом у јединицу локалне самоуправе где ће добити корисничко име и лозинку за пријаву на систем е-Туриста.

Поступак категоризације је једноставан

Подразумева се да објекат мора да испуњава прописане санитарно-хигијенске, као и техничке услове, неопходно је и лекарско уверење о здравственој способности за обављање угоститељске делатности за власника објекта, као и за чланове његовог домаћинстава. Такође неопходна је и потврда овлашћене здравствене установе да физичко лице које пружа угоститељске услуге, као и чланови домаћинстава имају уредне санитарно-хигијенске анализе.

Након тога поступак је врло једноставан, чланови општинске комисије у сарадњи са Туристичком организацијом излазе на терен обилазе и прегледају објекат, а уколико су испуњени сви услови решење се доноси врло брзо те објекат може почети са радом.

Дидина кућа у Бачу

У срцу лепог и питомог средњовековног Бача, Станка Чобан власница је „Дидине куће“ и сеоским туризмом бави се од 2009. године. Кућа коју је наследила од родитеља саграђена је почетком 20. века и опремљена намештајем, покућством, ношњама из тог времена, те посетиоце лако враћа у добра стара времена.

„Етно кућу смо уредили тако да кроз њу покажемо и сачувамо традицију на овим просторима“, каже Станка и напомиње да за госте припрема само традиционална јела, паприкаше, тестенине, обавезан је домаћи хлеб, чварци и незаобилазан бачки ручак.

Она каже да у том периоду када су сређивали и опремали кућу није постојала шифра за сеоски туризам као делатност те су се регистровали и средили документацију као Удружење грађана за развој руралног туризма. Међутим, тако је остало и сада када има доста гостију и када се у овим просторијама реализују различити пројекти и манифестације као што су „Мириси из бакиног кувара“, „Женско традицијско чешљање и израда оглавља Хрватица у регији – дјевојачке плетенице, младеначки вијенац и брунџук.“

Иначе, Станка Чобан је прва добитница награде Хероина наслеђа за допринос на очувању нематеријалног и материјалног културног наслеђа коју додјељују удружење Европа Ностра и Делегација Европске уније у Србији.

Омиљено место ловаца – Салаш код Бобана

На улазу у Бач је „Салаш код Бобана“ чији је власник Слободан Ситнић. Он већ неколико година у оквиру сеоског туризма на свом салашу гостима пружа могућност пријатног одмора.

„Код мене највише долазе ловци обзиром да у околини има доста ловишта, али и други гости који су жељни мира и уживања у салашарском амбијенту“, лаже Ситнић који нам је испричао да није имао проблема око сређивања папирологије неопходне за отварање и категоризацију објекта. Општинска комисија је дала позитивно мишљење и врло брзо је добио решење да испуњава све услове и да може да се бави сеоским туризмом.

„Кад урадите све како треба нема проблема, решење је валидно наредне три године након чега се поново подноси захтев. Општинске таксе нису велике, а ни порез који плаћам једном годишње“, рекао је саговорник „Агроклуба“.

Процедура за отварање одређеног објекта у оквиру сеоског туризма није компликована, потврђују и из ТО Бачка Паланка.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here