25. јул – Светски дан превенције утапања

Процењује се да се сваке године у свету утопи 236.000 људи, а утапање је међу десет водећих узрока смрти деце и омладине узраста од 1 до 24 године.

Светски дан превенције утапања се обележава 25. јула. Ова кампања служи као прилика да се истакне трагичан и далекосежан утицај утапања на породице и заједнице и да се понуде решења како би се оно спречило и спасили животи.


Процењује се да се сваке године у свету утопи 236.000 људи, а утапање је међу десет водећих узрока смрти деце и омладине узраста од 1 до 24 године. Више од 90% смртних случајева утопљеника дешава се у рекама, језерима, бунарима и резервоарима за воду у домаћинствима, као и у земљама са ниским и средњим приходима, при чему су деца и адолесценти у руралним подручјима више погођени.

Утапање је проблем који погађа све нације света. Оно се може сваком десити, али ником не би требало да се деси, јер се свако утапање може спречити организованим мерама друштва. Основне мере су:

1. Поставити баријере које контролишу приступ води

Глобално, највеће стопе смртних случајева услед утапања јављају се код деце узраста 1-4 године, од којих се већина удави веома близу куће. Глобални извештај о утапању идентификује факторе ризика за утапање код деце као што су:

  • изостанак или неадекватан надзор,
  • недостатак баријера за спречавање приступа води и
  • ниска свесност о опасности, код одраслих који чувају децу.

2. Омогућити безбедна места, далеко од воде, за чување деце предшколског узраста, са оспособљеним пружаоцима ових услуга

Деца узраста 1–4 године су најподложнија утапању јер су веома покретна и могу пасти у отворену воду или неправилно затворене колекције воде из којих не могу изаћи. Недостатак родитељеве или старатељеве свести о ризицима и превенцији утапања у детињству, неадекватан надзор и пречести или дуг боравак у близини водених површина представљају значајне факторе ризика за утапање у овој старосној групи.

3. Подучавати вештини пливања (обуке непливача), безбедности на води и
безбедног спасавања

Плажу је најбоље користити у радно време спасиоца а пливати само у обележеним зонама. Ово нарочито треба практиковати када идемо са децом и објашњавати им, најбоље током целог одрастања, док још на плаже иду са одраслима. Непливачи улазе у воду само са одраслим пливачем, уз безбедносни прслук или сертификоване гуме за непливаче.

4. Обучавање посматрача и намерника у безбедном спасавању и реанимацији

Корисно је проћи професионалне обуке пружања прве помоћи.

5. Успоставити и спроводити прописе о безбедној пловидби и транспорту

6. Побољшати управљање ризиком од поплава. 

ИЗВОР ИЗЈЗВ

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here