Апел Дома здравља „Др Младен Стојановић“ за вакцинацију деце ММР вакцином

Смањен обухват вакцинације деце ММР вакцином у Бачкој Паланци

302
Фото: Canva

С обзиром да су се у Србији појавили први случајеви оболелих од малих богиња, епидемиолошка служба Дома здравља „Др Младен Стојановић“ се огласила саопштењем у коме позива родитеље са подручја бачкопаланачке општине да доведу своју децу на вакцинацију.


Присуство малих богиња/морбила код четири особе са територије Смедерева потврђено је у референтној лабораторији за морбиле Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”. Ради се о три невакцинисане особе и једној особи непознатог вакциналног статуса. У складу са предлогом мера Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у Републици Србији се спроводи пооштрен епидемиолошки надзор над мобилама. То, поред осталог, значи и да ће се хитном и ванредном ревизијом вакциналне картотеке евидентирати невакцинисана и непотпуно вакцинисана деца према узрасту и спровести њихова вакциниција ММР вакцином.

Мале богиње су једна од најзаразнијих вирусних инфекција. Све особе које нису вакцинисане или нису прележале мале богиње, разболеће се после контакта са оболелом особом. Вирус се преноси директним контактом са оболелом особом (пољубац, руковање), путем ваздуха, респираторним капљицама које емитује оболела особа (кашаљ, кијање) и ретко индиректним путем преко свеже контаминираних предмета.

После инкубације од 10-11 дана, долази до појаве повишене телесне температуре, секреције из носа, кашља и коњуктивитиса. Након 2-4 дана долази до скока телесне температуре (преко 40°Ц) и појаве макулопапулозне оспе прво на лицу, иза ушију и на врату, која се затим шири на труп и екстремитете. Оболела особа је заразна последњег дана инкубације (када је још увек без тегоба), четири дана пре избијања оспе и четири дана након избијања оспе.

Комликације су чешће код деце млађе од 5 година и одраслих особа старијих од 20 година. То су: запаљење плућа (пнеумонија), запаљење средњег уха, дијареја, запаљење мозга и губитак вида. Вакцинација је једина ефикасна превентивна мера која доводи до стварања солидног и дуготрајног имунитета. ММР вакцина се даје у две дозе: деци у другој години живота (правовремено дата вакцина је у узрасту од 12 -15 месеци) и у 7. години живота (у оквиру припрема за полазак у школу).

Најнижи обухват ММР вакцином (74,8%) забележен је у 2021. години. Разлози за пад обухвата односе се на одбијање вакцинације од стране родитеља из различитих, често необјашњивих разлога. У претходне две године снажан утицај на пад обухвата имунизацијом имала је пандемија вируса ковид-19.

У Бачкој Паланци, која је до пре пар година имала изузетно високе обухвате вакцинације деце (98-100%), такође се региструје пад обухвата. Обухват ММР вакцином за 2021. годину пао је на само 77,5%, док је обухват деце пре поласка у школу и даље добар, 97%. Примећен је тренд одлагања вакцинације ММР вакцином до друге године живота, мада је идеално да се вакцинација спроведе до 15. месеца живота.

„Молимо све родитеље да се одазову на позиве и вакцинишу своју децу свим потребним вакцинама“, стоји на крају саопштења епидемиолочке службе Дома здравља „Др Младен Стојановић“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here