Апел Дома здравља: Обавезан трихиноскопски преглед меса

Болест може попримити и тежак ток, који су први симптоми?

Фото: Canva

БАЧКА ПАЛАНКА – С обзиром да је ово период свињокоља и да се у то време јављају и спорадични случајеви трихинелозе, из Дома здравља „Др Младен Стојановић“ подсећају да је неопходно однети месо на ветеринарски, трихиноскопски преглед и тиме себе и своју породицу заштитити од овог паразитарног обољења, чије последице понекад могу бити и врло тешке.


Болест може попримити и тежак ток, а то зависи од количине унетих паразита и општег стања пацијента тј. његовог имунитета. Сви који осете симптоме обољења или имају сазнање да су јели заражено месо, чак и без симптома, треба да се обрате лекару на даљу дијагностику и лечење.

Трихинелоза (или трихиноза) је паразитарно обољење које изазива Trichinella spiralis. Људи се заразе конзумирањем сировог или недовољно термички обрађеног трихинелозног свињског меса..

Главни преносиоци трихинела су пацови, од којих се заразе свиње, а преко свињског меса човек. Код човека се први знаци болести појаве најчешће пет до осам дана после узимања зараженог меса (ако је конзумирана већа количина већ после 24 часа). Поремећаји прво настају у цревном тракту, нарочито при завлачењу женки у цревну слузокожу. Болест се у овој фази манифестује уз следеће симптоме:

1. Запаљење слузокоже црева
2. Болове у трбуху
3. Одсуство апетита
4. Пролив
5. Немоћ
6. Повраћање

При инвазији трихина у мишиће јављају се други знаци болести:

1. Висока температура (40 до 41 °Ц)
2. Отоци очних капака
3. Оток лица и ногу
4. Болови у мишићима
5. Болови у зглобовима
6. Промуклост
7. Отежано жвакање и гутање

Трихинелозне свиње обично не показују никакве знакове болести, због тога се свињско месо обавезно испитује на трихине. За трихиноскопски преглед свињског меса узима се узорак дијафрагме и то од сваке половине свиње по један комад величине лешника.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here