Хрватска има пола милиона бирача више него становника

Загребачки Јутарњи лист пише да се показало да неке жупаније и градови буквално имају више бирача, него становника.

Foto: Pixabay

ЗАГРЕБ – Прошлогодишњи попис становништва у Хрватској показао је неке аномалије, па се тако, на пример, на бирачким списковима нашао вишак од готово пола милиона људи.


Загребачки Јутарњи лист пише да се показало да неке жупаније и градови буквално имају више бирача, него становника.

Хрватска, кажу, већ деценијама има проблем „вишка“ бирача на бирачким списковима који не успева да реши, а након Пописа становништва 2021. аномалија је достигла врхунац па, рецимо Обровац, има 3500 становника и 5500 бирача.

Уз то, додају, што је све већи утицај гласова фиктивних бирача на коначни избор политичких представника у телима власти, он ствара још један велики проблем о којем се до сада није превише расправљало. Озбиљно утиче на формулу према којој се израчунава вредност гласа сваког појединог бирача и доприноси неједнакости која остаје прикривена.

У Хрватској се још 2007. године показало да постоје озбиљна одступања у броју бирача између појединих изборних јединица, а Уставни суд је 2010. године усвојио извештај у којем је упозорио парламент на то и потребу да се уреди Закон о изборним јединицама, преноси Танјуг.

На последњим изборима за парламент ХДЗ је, захваљујући неједнакости у вредности гласа бирача, добио три заступника више, пише лист и указује да, када се томе дода податак да на 3,8 милиона становника има пола милиона фиктивних бирача, дилеме нема да Хрватска већ дуго бира парламент и владу по непоштеном и неправедном изборном моделу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here