Бити херој – Подршка деци оболелој од малигних болести

Сваког 15. фебруара свет обележава Дан деце оболеле од рака

Фото: Canva

Сваког 15. фебруара свет обележава Дан деце оболеле од рака, а Национално удружење родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР организоваће скупове на трговима, главним улицама и шеталиштима у више од 20 градова широм Србије.


Ове године, још једном, акција ће бити посвећена добровољном давалаштву крви. У Београду, централна манифестација биће организована сутра на Тргу републике, од 12 до 14 часова. Тачно у 13 часова, под слоганом „Бити херој“, симболично ће млади излечени од рака послати срце подршке за све малишане који се сада лече.

Рак је водећи узрок смрти код деце и адолесцената широм света. Код приближно 400.000 деце старости од 0 до 19 година, сваке године, широм света се дијагностикује рак. Најчешће категорије карцинома код деце укључују рак крви (леукемија и лимфом), туморе мозга и чврсте туморе, попут неуробластома и Вилмсовог тумора.

У Србији сваког дана једно дете оболи од малигне болести. Скоро сваке недеље једно дете нажалост умре. Иако смо у годинама иза нас много ствари унапредили, још је дуг пут да у нашој земљи створимо најбоље могуће услове за лечење деце.

Међутим, постоји и нешто што зависи искључиво од нас, за шта није потребан ни велики новац, ни велико време. Залихе крви. Од 100 људи који могу дати крв у Србији то уради само 3.

Према подацима епидемиолошке службе Дома здравља “Др Младен Стојановић“, последњих 5-6 година на подручју бачкопаланачке општине регистровано је десетак деце узраста до 15 година која су оболела од рака. Најчешћи облици карцинома код ове деце су леукемија и тумор мозга.

Порекло рака код деце је углавном непознато, није повезано са начином живота и не може се спречити или рано открити скринингом. Већина карцинома у детињству може се излечити комбинацијом хемотерапије и других третмана, укључујући хирургију и радиотерапију.

Већина деце која су преживела рак враћа се нормалном школском животу и активностима након лечења и ефикасно се интегрише са породицом, пријатељима и заједницама.

У већини земаља се диве деци која су преживела рак и на њих се гледа као на хероје који су храбро победили рак. Они који су преживели рак у детињству живи су доказ и сведоче да је рак у детињству излечив. Они су најбољи амбасадори који уносе наду, мотивишу и надахњују нове пацијенте и њихове породице, као и остале преживеле.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here