Епидемиолошка ситуација у општини Бачка Паланка

Сезона респираторних вируса

Фото: Pexels

БАЧКА ПАЛАНКА – Поред тога што се у последње време бележи благи пораст броја оболелих од ковида, региструју се и пацијенти оболели од других респираторних вируса међу којима је и вирус грипа, кажу из Дома здравља „Др Младен Стојановић“.


Грип је вирусно обољење са симптомима који укључују изненадну температуру, грозницу, кашаљ (обично сув), главобољу, болове у мишићима и зглобовима, гушобољу и цурење из носа.

Већина људи се опорави у року од недељу дана, без потребе за медицинском помоћи, међутим, постоје пацијенти који су у високом ризику од компликација, а то су пацијенти старији од 65 година, мала деца, особе са хроничним поремећајима, особе са ослабљеним имунитетом и труднице. До сада су у Републици Србији потврђена сва три типа вируса грипа, АХ1, АХ3 и тип Б.

Према подацима др Мирјане Валан, епидемиолога у Дому здравља „Др Младен Стојановић“ током прошле недеље регистровано је више од 50 особа са обољењима сличним грипу (температура преко 38 степени, праћена кашљом).

„Најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа је вакцинација. Иако је већ присутно обољевање од грипа, за вакцинацију није касно и све особе које се нису до сада вакцинисале у овој сезони, могу то да учине. Још увек има вакцина на свим вакциналним пунктовима у општини Бачка Паланка, а до сада је против грипа вакцинисано око 2750 грађана“, наводи се у извештају епидемиолошке службе.

Говорећи о мерама заштите од грипа и других респираторних обољења, др Мирјана Валан је поручила:

„Избегавајте блиски контакт са особама које имају симптоме респираторне инфекције, тако што ћете одржавати раздаљину/дистанцу од најмање једног метра. Често перите руке сапуном и водом или употребом средстава за суво прање/дезинфекцију руку на бази најмање 70% алкохола. Избегавајте додиривање очију, носа или уста, одржавајте правилну респираторну хигијену. Редовно проветравајте простор у коме боравите и останите код куће ако сте болесни“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here