Годишње око 50 људи оболи од рака плућа у општини Бачка Паланка

Национални дан без дувана - свака цигарета смета

Фото: Canva

У Србији се 31. јануара обележава Национални дан без дувана, ове године, под слоганом „Свака цигарета смета“. Сваке године у свету услед употребе дувана и дуванских производа превремено умре осам милиона становника, од тога најмање милион непушача због изложености дуванском диму.


Према подацима епидемиолошке службе Дома здравља „Др Младен Стојановић“ годишње на подручју бачкопаланачке општине се региструје од 40 до 50 новооболелих од карцинома плућа, око два пута више мушкараца него жена. Подаци ове службе показују да годишње умре најмање 25 до 30 оболелих од ове малигне болести.

Као и у многим другим земљама, у Србији су се претходних година на тржишту појавили загревани дувански производи (HTPs – Heated Tobacco Products).

Код ових производа дуван се загрева на нижој температури у поређењу са пушењем цигарета, чиме се ствара аеросол који садржи различите супстанце. Ради се о производима који садрже никотин и који код младих који никада нису користили друге дуванске производе може довести до стварања зависности и преласка на друге дуванске производе.

Због чињенице да су ови производи нови на тржишту, нема довољно података о дугорочним ефектима њиховог коришћења. У Србији је ове производе икада током живота користило седам одсто ученика првих разреда средњих школа.

Институт је упозорио да употреба свих производа који садрже никотин изазива зависност, а да су млади посебно осетљиви на његово дејство.

У оквиру обележавања 31. јануара пушачи се подстичу да оставе пушење и у ту сврху Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је покренуо бесплатну телефонску линију. Одговори на питања пушача који размишљају да престану да пуше или су то већ одлучили, као и оних који су већ престали и покушавају да одрже непушачки статус, могу се добити сваког радног дана од 11 до 14 часова позивом на број 080 020 0002.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here