И у општини Бачка Паланка мањи обухват ММР вакцином

У Дому здравља у Бачкој Паланци кажу да родитељи одлажу термине вакцинације ММР вакцином

Фото: Canva

Вакцинација против малих богиња, заушака и рубеоле, комбинованом ММР вакцином, додатно је опала у Србији у 2021. години и спроведена је обухватом од 74,8 одсто, показује најновији Извештај Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.


На пад су утицали створено неповерење и неоправдани страх од ММР вакцине, али и епидемија корона вируса због незадовољавајућег обухвата деце ММР вакцином у Србији, стручњаци упозоравају да би могло доћи до епидемије морбила.

Када је у питању бачкопаланачка општина, према подацима др Мирјане Валан, епидемиолога у Дому здравља „Др Младен Стојановић“ обухвати вакцином ММР од 2008. до 2020. године су од 96,6% до 100%.

Вакцинација деце 2021. годишта је још у току и ту је проценат нижи, око 68%. Др Валан је напоменула да је примећен тренд код неких родитеља (осим оних родитеља који категорично одбијају вакцинацију) одлагања термина вакцинације ММР вакцином.

„Правовремена вакцинација је од 12. до 15. месеца живота, а један део деце вакцинише се тек око друге године живота. Ако се посматра по насељеним местима општине, где има мање деце, обухвати су нижи, јер само једно невакцинисано дете умногоме смањује обухват (креће се од 30% до 100%)“, додаје др Мирјана Валан.

Ревакцинација деце ММР вакцином, пре поласка у школу код деце 2008/2015. годиште спроведена је у обухвату од 98,6 до 100%.

„Инсистира се на томе да сви обухвати буду изнад 95%, јер тај ниво колективног имунитета штити од појаве епидемије. Вирус морбила је изузетно заразан, у случају његове појаве у популацији он „пронађе“ сваку осетљиву особу (ону која није прележала мале богиње или није примила 2 дозе вакцине). Нарочито су осетљиве имунокомпромитоване особе, које нису вакцинисане ММР вакцином, где обољевање може изазвати и тешке компликације“, нагласила је докторка Валан.

ММР вакцина се даје против морбила, рубеоле и заушака и ако се дете не вакцинише у, за то предвиђеном узрасту, постоји могућност да добије једну од тих болести. То су све заразне болести код којих може доћи и до озбиљних компликација, од упале плућа до упале мозга.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here