Повећан УВ индекс последњих дана, дерматолози позивају на опрез

Све вредности изнад 3 сигнал су особама са осетљивом кожом да морају да буду на опрезу

Фото: Pixabay

Повишена температура у нашој земљи ових дана довела је до повећања УВ индекса. У последња три дана он је био црвен, што значи да су вредности биле изнад 3, те дерматолози позивају на опрез, пре свега оне који имају светао и изразито осетљив тен. 


Стручњаци Природно-математичког факултета у Новом Саду, на чијем сајту се већ 20 година објављују подаци о УВ индексу, подсећају на то да су све вредности изнад 3 сигнал особама са осетљивом кожом да морају да буду на опрезу. Те вредности у Новом Саду последњих неколико дана незнатно су више.

„Ових дана је измерена вредност УВ индекса око поднева била 5, што је у просеку за ово доба године, није повишена. Имамо субјективан осећај да је веће зато што имамо лепе дане, нема облака“, рекла је проф др. Зорица Подрашчанин.

Чињеница да је напољу облачно, или кишовито, не треба да нас завара, јер вредности УВ индекса могу и тада да буду повишене.

„Ових дана безбедно је бити на отвореном ако немате заиста осетљиву кожу, а ако имате, онда не би требало да боравите више од пола сата на сунцу око поднева, јер је тада највећи интензитет УВ зрачења“, додала је др Подрашчанин.

Управо тада могу да се јаве и разне реакције и негативне последице по кожу, попут флека, пега, црвенила, опекотина, што није само естетски проблем, већ често може да доведе и до рака коже. Фактор ризика имају особе са већим бројем младежа.

„Свако ко има преко 50 младежа на телу у ризичној је групи. Такође, то су и особе које су свелте боје коже, косе, светлих очију, затим, генетика игра велики утицај“, рекла је дерматолог др Тања Пауновић.

То не значи да треба да будемо затворени „под стакленим звоном“ и да се уопште не крећемо, већ морамо строго да водимо рачуна о заштити.

За планинаре-рекреативце важна је информација да постоје и специјализована одела са заштитним фактором, што значи да ако је фактор 30, то значи да у тој одећи можете бити 30 пута дуже на отвореном, него без те гардеробе. За делове тела који вам нису прекривени, обавезно користите креме купљене у апотеци, са фактором изнад 30.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here