Малишани на удару три типа вируса у Србији, када је преглед обавезан

Како да заштитимо децу од вируса у наредном периоду

Фото: Pixabay

Вируси који харају у ова доба године празне учионице, а пуне педијатријске ординације. Педијатар др Марија Голубовић рекла је за РТС да је у домовима здравља повећан број прегледа основаца и предшколаца, те да је клиничка слика праћена високом температуром, боловима у мишићима, а честа је и малаксалост.


Докторка Марија Голубовић, на РТС-у, изјавила је да је повећан број прегледа оболеле деце од рота, аденовируса и грипа у предшколским и школским диспанзерима, али да је то уобичајено за зимски период.

Када је реч о клиничкој слици деце, докторка каже да је праћена високом температуром, боловима у мишићима, а честа је и малаксалост.

„Присутна је температура која иде и до 40 степени. Траје од три до пет дана. Родитељи детету треба да дају лек за скидање температуре, раскомоте га, туширају млаком водом и обавезно рехидрирају“, саветује др Голубовић.

Додаје и да родитељи, уколико телесна температура не пада, треба да одведу дете педијатру два до три дана од појаве тог симптома. Голубовићева објашњава да се од симптома код млађе деце јавља слабији апетит, док код старије стомачне тегобе.

Према њеним речима, број прегледа предшколаца и основаца у Дому здравља „Савски венац“ је повећан за 70 до 80 одсто у односу на септембар прошле године.

На питање како да заштитимо децу од вируса у наредном периоду, гошћа РТС-а каже да су превентивне, односно хигијенске мере кључне.

„Потребно је редовно прање руку, избегавати са прљавим рукама контакте носа и очију јер се вирус грипа преноси и преко коњуктива. Преко зиме треба користи витамин Д“, закључује др Марија Голубовић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here