Направите кући крему за заштиту од сунца

У продавницама ћете наћи гомилу производа за заштиту од сунца, али шта је боље од кућно прављеног производа ?

Gradska plaža - Bačka Palanka

Иако се не сунчате на некој плажи обучени само у купаћи костим, неопходно је да заштите своју кожу од УВ зрака и кад идете у шетњу или на кафу поред реке ! Чак и када је облачно, штетни зраци могу доћи до коже и изазвати различита оштећења као шти су: алергије, опекотине од сунца, брже старење коже, старачке флеке, рак коже!


У продавницама ћете наћи гомилу производа за заштиту од сунца, али шта је боље од кућно прављеног производа ?

Знаћете тачно шта наносите на кожу, контролисаћете састојке и направити крему савршену баш за вашу кожу! mogujatosama нам доноси сјајне рецепте.

Уље за заштиту од сунца

Потребни састојци:

30 мл кокосовог уља ,
15 мл шеа путера,
3 мл јојобиног или сусамовог уља,
3 мл уља витамина Е,
30 капи есенцијалног уља по избору – можете и помешати више различитих,
Прах цинк оксида (зинк оxиде)*

* Битна ствар за цинк оксид јесте количина коју ћете ставити. Од количине овог састојка у вашој мешавини зависи СПФ фактор !

За СПФ 2-5: zinc oxide  треба да чини 5% мешавине;

За СПФ 6-11: zinc oxide 10%;

За СПФ 12-19: zinc oxide  15%;

За СПФ 20-30: zinc oxide  20%,

Према типу коже треба да одредите потребан ниво заштите. Ако имате бледу кожу и лако изгорите треба да користите највећи фактор заштите (преко 20). При првом изласку на сунце, невезано за тип коже треба да користите највећи фактор заштите !

Припрема:

Корак 1: Помешајте кокосово уље, шеа бутер, јојобино / сусамово / сунцокретово уље у чинији и загревајте их на пари док се шеа путер не истопи и уља сједине. Оставите да се мало охладе.

Корак 2: Ставите медицинску маску која покрива нос и уста (да бисте избегле удисање ситних честица праха цинк оксида). Измерите количину цинк оксида коју сте израчунали да вам је потребна. Додајте га, заједно са Витамин Е уљем и етеричним уљем у мешавину топлих уља. Мешајте док се састојци не сједине. Сипајте у тамну стаклену бочицу или теглу и чувајте у фрижидеру.
Употреба:

Наносите заштитно уље на изложену кожу као и куповна, утрљавајте прстима. Наносите поново на свака 4 сата или чешће уколико идете на пливање.

НАПОМЕНЕ:

– Припремљено заштитно уље има рок трајања 6 месеци.
– Чувајте га у фрижидеру када га не користите.
– Уља у мешавини су фотосензитивна тако да не би требало да их остављате на сунцу.
– Уколико желите прах цинк оксида можете додати куповним козметичким производима (млеко за тело, уље за тело, крема за лице…) и тако направити заштиту од сунца !

Крема за заштиту од сунца

Уколико ипак више волите кремасту од текстуре уља, можете направити и заштиту у виду креме.

Потребни састојци:

50 мл кокосовог уља,
50 мл шеа бутера,
30 мл сусамовог или јојобиног уља,
2 кашике пчелињег воска,
1 кашика уља из семена малине,
20-30 капи есенцијалног уља шаргарепе,
Есенцијално уље по избору,
Цинк оксид у размеру који смо навели за уље !

Припрема:

Кора 1: Користећи пару истопите кокосово уље, сусамово или јојобино уље, пчелињи восак и Шеа бутер заједно. Восак цће бити последњи који се топи.

Корак 2: Када се истопи пчелињи восак, склоните мешавину са извора топлоте и оставите да се охлади до собне температуре. Цинк оксид додајте мешавини и умешајте. Уколико се створе грудвице, то је у реду.

Корак 3: Охлађену на собној температури смесу убаците у фрижидер на 15-30 минута. Након тога је извадите и умутите миксером. Додајте црвено уље семена малине, уље семена шаргарепе и етеричних уља по вашем избору и наставите да мутите док мешавина не постане кремаста.

Чувајте у стакленој посуди у фрижидеру између употреба, а користите као и куповну крему за сунчање!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here