Први случај морбила у Војводини

Саопштење Дома здравља "Др Младен Стојановић"

428
Фото: Canva

Случај малих богиња код невакцинисаног детета узраста од 9 година у Новом Саду, лабораторијски је потврђен 2. фебруара. То је уједно први случај морбила у АП Војводини, наводи се у саопштењу Дома здравља „Др Младен Стојановић“.


Епидемиолошка служба спроводи испитивања контаката оболелог детета. Мале богиње су једна од најзаразнијих вирусних инфекција. Све особе које нису вакцинисане или нису прележале мале богиње, разболеће се после контакта са оболелом особом! Вирус се преноси директним контактом са оболелом особом , ређе индиректним путем преко свеже контаминираних предмета.

Комликације су чешће код деце млађе од 5 година и одраслих особа старијих од 20 година. То су: запаљење плућа (пнеумонија), запаљење средњег уха, дијареја, запаљење мозга и губитак вида. Вакцинација је једина ефикасна превентивна мера која доводи до стварања солидног и дуготрајног имунитета.

У Бачкој Паланци, која је до пре пар година имала изузетно високе обухвате вакцинације деце (98-100%), такође се региструје пад обухвата. Обухват ММР вакцином за 2021. годину пао је на само 77,5%, док је обухват деце пре поласка у школу и даље добар, 97%. Примећен је тренд одлагања вакцинације ММР вакцином до друге године живота, мада је идеално да се вакцинација спроведе до 15. месец живота – наводе у епидемиолошкој служби Дома здравља „Др Младен Стојановић“.

„У циљу сузбијања могуће епидемије малих богиња у АП Војводини, моле се сви родитељи, који до сада нису вакцинисали своју децу, да се одазову позиву и одведу децу на вакцинацију код изабраног педијатра“, апелују из епидемиолошке службе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here