Рак дојке водећи малигни тумор у оболевању жена у Србији

Национални дан борбе против рака дојке - 20. март

Фото: Pexels

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света.


Управо зато, је 20. март – Национални Дан борбе против рака дојке, међу значајним датумима Календара јавног здравља, чијим се обележавањем подстиче још већа пажња јавности на распострањеност ове малигне болести и на значај унапређења информисаности жена о важности превентивних прегледа и њеном раном откривању, пише Градски завод за јавн здравље.

Према проценама Међународне агенције за истраживање рака, карцином дојке код жена представља најчешће малигно обољење, испред колоректалног карцинома, карцинома плућа и карцинома грлића материце. Када говоримо о водећим узроцима смрти од малигних болести код жена, карцином дојке се такође налази на првом месту, испред карцинома плућа, карцинома грлића материце и колоректалног карцинома.

Према последњим доступним подацима Светске здравствене организације и проценама Међународне агенције за истраживање рака за 2022. годину, у свету је регистровано око 2.297.000 новооболелих жена свих узраста од карцинома дојке, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих.

Према последњим подацима истих извора, у Европи је регистровано више од пола милиона новооболелих жена од рака дојке а умрло је око 144.000 жена.

Када се открије на време рак дојке је излечив у преко 90% случајева, јер су тада терапијске могућности веће и лечење је ефикасније, чиме се подиже квалитет живота оболелих жена.

Каква је ситуација у Србији?

Србија, у овом погледу не заостаје за светским трендовима, па је тако и у нашој земљи рак дојке водећи малигни тумор у оболевању и умирању жена. Ова малигна болест представља и један од водећих узрока превремене смрти код жена у Србији и он је на трећем месту као узрок смрти код жена од 45. до 64. године, после цереброваскуларних болести и исхемијске болести срца.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији регистровано је 4447 новооболелих и 1765 умрлих жена од рака дојке.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here