Нова оружја у борби против карцинома

Да ли човечанство може напокон да оствари предност у вишедеценијској борби против карцинома?

Новија научна и медицинска постигнућа додала су нова оружја људском арсеналу у борби против карцинома, а међу њима су персонализована генска терапија, вештачка интелигенција, крвне анализе, па можда и вакцине.


Карцином односи скоро десет милиона живота годишње. Он је одговоран за скоро сваку шесту смрт, према подацима Светске здравствене организације.

Поводом Светског дана борбе против карцинома, агенција АФП објавила је преглед новијих обећавајућих поступака у дијагностиковању и лечењу те болести.

Имунотерапија

Лекови који мењају имунске механизме, стимулирају имунски систем да уочи и убије ћелије карцинома, једно су од највећих напредака у лечењу карцинома у последњих десет година. Примена имунотерапије има мање тешких нуспојава у односу на хемотерапије и показала се ефикасном у лечењу неколико типова карцинома.

Пре 2010. постотак преживљавања оболелих од тежих облика карцинома коже био је врло низак. Али захваљујући имунотерапији, неки пацијенити сада могу да живе десет година или више.

Међутим, сви облици тумора не реагирају на имунотерапију која опет има своје нуспојаве.

„Тек смо на почетку имунотерапије“, рекао је Бруно Кеснел, научник и истраживач у француском Националном Центру за карцином.

Пјер Сентињи, онколог у Центру за карцином Леон Берард каже да ће бити потребно комбиновање различитих врста имунотерапијских поступака „колико год је могуће“.

„Захваљујући имунотерапији, остварили смо виши ниво у лечењу карцинома, али потребно је предузети и друге кораке да би од ње корист могли да имају сви пацијенти“, рекао је онколог.

ЦАР-Т терапија

ЦАР-Т терапија укључује узимање Т ћелија из крви пацијента и њихово модификовање у лабораторији. Затим се пацијенту убризгавају те Т ћелије, које су део имунског система, али сада изнова „обучене“ да нападну ћелије карцинома. Други облик је алогенска ЦАР-Т терапија где се користе ћелије здравих донора.

До данас су се терапије ЦАР-Т показале углавном ефикасне у борби против неких облика леукемије, али је реч о процесу који је врло скуп.

Вештачка интелигенција

Показало се да помоћу вештачке интелигенције (АИ) могу да се идентификују карцином мозга и карцоном дојке из рутинских снимака прецизније него што би то људи урадили. У пуном јеку су истраживања примене АИ у бројним подручјима, па се очекује да ће она имати све важнију улогу у дијагностиковању карцинома.

„Захваљујући вештачкој интелигенцији моћи ћемо да идентификујемо којим ће пацијентима више одговарати краће терапије“, каже Фабриће Андре, онколог са француског Института за карцином „Gustave Roussy“. То ће донети мање нуспојава за пацијенте, али и мањи финансијски терет здравственом систему.

Тест течном биопсијом

Течне биопсије могу да детектују карцином у ДНК из једноставног крвног теста и тај поступак је једноставнији и мање је инвазиван од традиционалне биопсије која захтева узорак ткива.

Брже и једноставније тестирање могло би да помогне лекарима да открију карцином и делују на њега пре него он уопште добије прилику да се прошири. Та нова техника, каже Андре, се већ користи у САД, али има још много „лажних позитивних“ резултата.

Вакцине

Одавно постоје вакцине које штите од хуманог папиломавируса (ХПВ) који изазива канцер грлића матернице као и вакцине против хепатитиса Б који може да доведе до развоја канцера јетре.

Али, након десетогодишњих неуспешних напора када је у питању проналазак вакцине, расту наде да би технологија мРНК, први пут примењена у развоју вакцина против ковида могла да буде прекретница у борби против карцинома.

Вакцине које лече карцином можда су средство које највише обећава у будућности.

У децембру су фармацеутске компаније Модерна и Мерк најавиле позитивна прва испитивања својих персонализованих вакцина мРНК у лечењу пацијената оболелих од карцинома коже.

У јануару је немачка фармацеутска лабораторија Бајонтек објавила да ће 10.000 становника у Великој Британији бити део испитивања за мРНА вакцину која би се истраживала код сваког тумора посебно.

Персонализована комбинација

Стивен Ле Гол, који води болничку групу при француском институту Кири рекао је да је оптимистичан кад је реч о будућности лечењу карцинома.

„Прешли смо прекретницу у нашем разумевања туморске ћелије“, рекао је он и додао да је „карцином и даље велико искушење, али је напредак експоненцијалан“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here